Izaberite stranicu

КЊИГА академика Матије Бећковића „Онамо намо“ (портрети и песме) представљена је у Српском народном позоришту у Новом Саду, у присуству бројних поштовалаца великог песника, који је и овог пута у свом препознатљивом стилу, праћен аплаузима, говорио своје стихове из овог трећег дела популарног трокњижја, у издању Компаније „Новости“.

 

На промоцији коју су заједнички приредили Матица српска, СНП, РТВ Војводине и Издавачка делатност Компаније „Новости“, о песмама из нове књиге као и сопственим доживљајима Бећковићеве поезије беседили су песници Иван Негришорац и Селимир Радуловић, академик проф.др Јован Делић и уредница Издавачке делатности наше Компаније Јелена Јововић.

Скренувши присутнима пажњу на прву песму у збирци „Сента“ као и на последњу „Онамао намо“, Негришорац је указао на везу коју песник успоставља са, како је рекао, том народном химном коју је испевао кнез Никола Петровић, региструјући је на нивоу политичког идеала свог времена.

– Матија је ту везу, тај однос према Косову, подигао на једну узвишену, духовну раван, у којој је Косово духовна чињеница која на с осветљава, као део наше свеукупне судбине – казао је Негришорац нагласивши да су све Бећковићеве песме тако сведене да „погађају праву тачку“.

У Матијином стиху све је речено о нама самима, закључио је Негришорац.

И Радуловић је издвојио низ карактеристичних песама и стихова из Бећковићеве књиге, посебно подвлачећи његове портрете Станислава Винавера, Јована Дучића, Бранка Миљковића.

А професор Делић је коментарисао песме до којих му је, како је казао, изузетно стало, као што су „Јаблан“ И „Јагње“, истичући матијин језички минимализам и „савршену једноставност“ стиха.

– Матија Бећковић је, несумњиво, један од највећих стихотвораца које имамо – закључио је професор Делић.

На крају, поздрављен бурним аплаузом публике, Бећковић је обраћање почео читањем писма које је добио из црногорског села Вељег Дубоког, одакле су његови преци.

– „Једва чекамо да умреш, да се с тобом зооримо“ – пренео је Матија реченицу из тог писма а онда је, као и увек надахнуто и с посебним шармом, читао своје стихове из збирке „Онамо намо“, као и из претходне две, „Мојих 80 портрета“ и „Сто мојих портрета“, такође објављене у едицији „Новости.“

Pin It on Pinterest

Share This