Izaberite stranicu

У издаваштву Института за српску културу из Никшића из штампе је изашла књига „ Кроз огледало у загонетки“ аутора ђакона Павла Љешковића, професора Цетињске богословије.

Књига је подијељена у три цјелине од којих прву чине његови текстови који обрађују теме везане за каноне, црквено право, химнографију и слично, док другу цјелину представљају бесједе изговорене на важним празничним академијама и сличним пригодама. Трећа и можда централна цјелина књиге обухвата ауторове колумне објављене на порталу Мирополије црногорско-приморске и другим црквеним гласилима.

Коментаришући дио књиге у којем се налазе теолошки чланци, он је казао да нас вријеме конзумеризма у којем живимо и та човјекова потреба да стално угађа себи, ограничава, те нажалост ни хришћанима прича о канонима више није толико добро позната и блиска.

„Канони нас ипак подсјећају, усмјеравају нас да ми немамо само права, него имамо и неке дужности које морамо да испуњавамо. Зато мислим да су канони и у нашем времену као и у свим епохама јако битни, да их не треба потцењивати. Они су сведочанство и времена у којем су настали, али вјерујте ми да су итекао актуелни и у наше вријеме. Ту се налази пар неких чланака од неких који се тичу теме која је и ових дана актуелна, као што је статус Митрополије. Ја сам се на примјер бавио тиме какав је био статус Митрополије у вријеме Митрофана Бана. Затим, Никодим Милаш као познати највећи каноничар и његов однос према црквеном питању у Црној Гори. Од тих тема, дакле, па до теме васпитања дјеце у канонима православне Цркве, гдје сам ја ишчитао све каноне па извукао те неке који се баве васпитањем дјеце, колико је то битно. А битно је до те мјере да се један аскета као што је био Свети Василије Велики, један систематизатор монаштва у пуном смислу те ријечи, у оквиру тих канона који су уско везани за монаштво, бави и васпитањем дјеце, том једном великом темом која је актуелна и у наше вријеме“, казао је отац Павле.

Он се у разговору за Радио „Светигора“, осврнуо и на тему важности сусрета за нас хришћане, будући да већина његових колумни говори о случајним или намјерним сусретима.

„Тај моменат односа са другим људима јако је битан за наш хришћански и уопште духовни живот. Ми живимо у једном времену отуђења и великохг неповјерења међу људима, и то неповјерење и отуђење није само према онима које можда слабије познајемо или их уопште не познајемо. То нажалост имамо и у оквиру Свете тајне брака и сви знамо да се дешава све више развода, па и међу црквеним браковима. Зато је много битан тај разговор, тај однос.Човјек, нарочито хришћанин, не треба да бјежи од тога.Треба да инсистира у мјери у којој је могуће да инсистира на томе“.

Књига је изашла у оквиру едиције „Историја и култура“, а може се пронаћи у књижарама широм Црне Горе, Србије и Републике Српске.

О. Б.

Pin It on Pinterest

Share This