Izaberite stranicu

У организацији Матице српске и Одбора за стандардизацију српског језика, јуче, 29. јуна 2022. године, у свечаној дворани Матице српске у Новом Саду, представљен је зборник Положај српскога језика у савременом друштву – изазови, проблеми, решења.

На самом почетку, поздравну реч упутили су професор др Драган Станић, председник Матице српске, и професор др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика. О зборнику су говорили професор др Исидора Бјелаковић, професор др Јелена Редли и професор др Срђан Шљукић.

Представљање зборника отворио је господин др Драган Станић, председник Матице српске. У свом уводном обраћању, господин Станић је упозорио на опасност преношења стања једног језика на други језик, изразивши своје уверење да ће ово окупљање имати допринос за друштвену и комуникациону заједницу.

Господин др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика, навео је да се српска језичка пракса не поистовећује са европским језичким праксама и да је пред нама спровођење туђе језичке праксе. Скуп који је изнедрио зборник јесте, према његовим речима, одговор на поменуту тенденцију.

У свом обраћању, професор др Исидора Бјелаковић подсетила је да је одржан скуп на коме су се окупили представници свих србистичких катедри, стручњаци из области теологије, социологије и права, који су одговорно сагледали задату тему.

Професор др Јелена Редли говорила је о скупу, подсећајући присутне на све институције које су узеле учешће у скупу, као и на тематику којој је скуп био посвећен.

Професор др Срђан Шљукић је, поред осталог, навео неке од закључака које су аутори текстова изнели у зборнику.

На самом крају, професор Станић је дао искрене препоруке за зборник Положај српскога језика у савременом друштву – изазови, проблеми, решења.

У Матици српској представљен зборник радова Положај српскога језика у савременом друштву – изазови, проблеми, решења

Извор: Епархија бачка

Pin It on Pinterest

Share This