Izaberite stranicu

Празник Видовдан, 28. јуна, када се молитвено сјећамо Светог мученика кнеза Лазара и светих српских мученика, литургијски је прослављен у острошкој светињи.

Светом литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки игуман архимандрит Сергије, саслуживала су му сабраћа протосинђел Илија и јеромонах Роман, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Обраћајући се сабранима након прочитаног Светог јеванђеља, о. Сергије казао да су наши свети преци упркос разним околностима и условима у којима су се налазили увијек имали на уму да остану вјерни Живом Богу, Богу Животодавцу и Творцу неба и земље и свега видљивог и невидљивог, јер то је једини смисао човјековог постојања.

– Обличје овога свијета брзо пролази и ми смо овдје управо као на једном бојишту на којем ћемо се опредијелити којем ћемо се царству привољети, чему ће наше биће, наша душа, наш ум, тијело, воља, свијет се поклонити. Јер ономе чему се поклони и покори, ономе и служи. А ономе коме служи, тај и влада. Наши свети преци прије Косова, односно прије Видовдана су тако дивно знали да себе и све своје итако добро поставе да то буде Богом благословено, свето и честито и миломе Богу приступачно – рекао је о. Сергије.

Подсјетио је и да су свети владари српски прије цара Лазара добро осјећали којим путем се стиже ка Христу, не само они као поједници, него и цијели народ који им је био Богом повјерен.

– Нема никакве сумње да је била велика побожност у народу нашем тада, да нису биле познате псовке, ружне ријечи нису његоване нити сачуване, нити коришћене у нашем језику док се нисмо од Бога одвојили. Свети цар Лазар са својим народом прво се причестио. Нису ту могли много помоћи ни војни савезници, ни војна вјештина, али основна ствар је била да су имали свијест да без Бога не могу чинити ништа – казао је о. Сергије.

Острошки игуман је истакако да се Свети цар Лазар између земаљског и небеког царства опредијелио за оно скупље, али до кога се долази тежим путем.

– Свети цар Лазар се опредијелио за Царство небеско и заиста смо прошли као народ кроз огромно страдање и испитивање наше вјере, али то нас је сачувало да се не дај Боже не претворимо у неке окречене гробове као што каже Господ прозивајући оне који изгледају побожни, али су се силе побожности одрекли. Тако се и наш народ на челу са царем Лазаром опредијелио да буде искушан на земљи, да прође кроз огањ великих страдања и искушења да би сачували чистоту вјере. Хвала Господу Богу, ја мислим да ниједан народ и ниједна заједница не би могла да опстане и претекне да му Бог није помагао кроз сва искушења и године кроз које смо ми прошли. Кроз огромна ропства, безакоња, могао је свако да нас убије, примора да се одрекнемо вјере и нико никоме није одговарао и то је трајало стотинама година – бесједио је архимандрит Сергије.

Поучавајући сабране савјетовао се да се мора бити пажљив када се сагледава догађај кога се данас сјећамо, Бој на Косову.

– Морамо бити  пажљиви да ли видимо нешто не дај Боже безвриједно или ћемо се учити од Видовдана како треба да живимо да бисмо задржали благослов наших светих предака који су животе положили тада и касније за крст часни и свету слободу. И то косовско бојиште и то страшно судилиште, што је стално понављао наш Митрополит Амфилохије Његошеве ријечи “Надање је наше закопано на Косово у једну гробницу”. Оно није бачено, него закопано као што се закопа биљка да никне и род да донесе. Тако и ово надање наше ће родити, само да га ми заливамо својом вјером, правилним животом, покајањем, молитвом врлином и никнуће, нема никакве сумње плод достојан оних који су своју крв тамо оставили све ради Христа који васкрсава и који нас призива да и сада и увијек будемо они који ће се опредијелити за вјечност – закључио је о. Сергије.

Извор: Манастир Острог

Фотографије 

 

Pin It on Pinterest

Share This