Izaberite stranicu

Грузија планира да отвори православни ходочаснички и културни центар на новопоклоњеном земљишту у близини места Крштења Христовог.

Јорданске власти уступиле су Грузији земљиште од 43.000 квадратних стопа дуж реке Јордан, саопштава Грузијска Патријаршија.

Делегација цивилних и верских представника, предвођена грузијским премијером Ираклијем Гарибашвилијем, посетила је Краљевину Јордан од 28. до 29. маја. У име грузијске цркве и државе, премијер се захвалио краљу Јордана Абдулаху II, Његовом блаженству Патријарху јерусалимском Теофилу и свима који су учествовали у поклањању  земљишта Грузији.

У знак захвалности, премијер Гарибашвили је краљу Абдулаху II уручио орден грузијске државе, златно рунo.

У свом писму захвалности краљу Абдулаху II, Његова светост Патријарх Илија II је нагласио: „За грузијски народ и наравно за Цркву Грузије, Света земља је увек била место из снова и зато смо тамо имали много светих  места, које смо, на крају потпуно изгубили.“

„Несхватљив је промисао Божији и неистраживи путеви Његови! Наши преци никада нису могли да претпоставе да ће краљ Јордана хришћанској Грузији доделити територију на обалама реке Јордан и тако започети наш повратак на ово свето место“, рекао је Патријарх.

Са благословом Патријарха, уз реку ће бити изграђен грузијски ходочаснички и културни центар. „Овде ће бити изложене копије грађе сачуване у архивима и историјских извора у вези са Светом земљом и биће створено право окружење за наше ходочаснике, као и за Грузијце у Израелу и Јордану“, поручују из Патријаршије.

Присуство грузијских православаца у Светој земљи је можда најпознатије по манастиру Светог Крста у Јерусалиму, који је подигао грузијски монах Свети Прохор Иверски за време владавине краља Баграта IV.

У мају 2019. године, први пут после 50 година, у румунском скиту Светог Јована Крститеља, који се такође налази у близини места где је крштен Христос, читане су молитве.

Извор: https://orthochristian.com/146479.html

Превела Љиљана Поповић

Pin It on Pinterest

Share This