Izaberite stranicu

Уочи самог свијетлог празника  – Христовог васкрсења, своје читаоце обрадоваће нови број Светигоре, образника за вјеру културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске, испуњен богатим и разноврсним садржајем и украшен васкршњим мотивима. Од васкршњих тема издвајају се текст преузет из „Хришћанског весника“ из 1904. г. Светог владике Николаја Жичког „Христос васкрсe!“, бесједа  митрополита Амфилохија из 2019. „Гроб који рађа живот“, текстови протојереја Слободана Лукића „Пасхална радост“,  јеромонаха Никона Кокотовића „Побједа живота над смрћу“ и ђакона Владимира Пекића „Страдање и Васкрсење – изазов за веру“.

Овогодишње обиљежавање великог јубилеја тридесет година постојања Светигоре и њеног 300. броја започело је округлим столом, о чему вас информише репортажа „Живо врело Светигоре“. Са тог живог источника напајале су се генерације, па је у том духу срочена бесједа јереја Леке Вујисића „Бистра водо с источника бесмртнога“, коју је изговорио на  Недјељу православља. Са прославе Недјеље православља Светигора преноси и бесједу Његовог виокопреосвештенства митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, коју је изговорио у саборном храму у Подгорици. Публикована је и бесједа др Душана Крцуновића „Слободи је колијевка Немањина Црна Гора“ са овогодишњег Светосимеоновског сабора у Подгорици.

Догађај прославе десетогодишњице канонизације Новомученика момишићких дат је репортажно, а остала дешавања из наше митрополије унијета су на 7-8 страница Светигориног љетописа.

С обзиром на то да Светигора редовно информише своје читаоце о новим издањима значајним за српску културу и традицију, из овог броја сазнаћете о књизи о Ловћенској капели Комнена Бећировића, о којој пише др Будимир Алексић и о књизи проф. др Јелице Стојановић „Кроз српску језичку историју“, из пера др Јелене Газдић.

Светигора је објавила излагање др Васиља Јововића о Стефану Митровом Љубиши са отварања манифестације „Љубишини дани“, фебруара ове године.

Др Милена Мартиновић вас упознаје са  Цвјетним триодом – Пентикостаром Христифора Рачанина из збирке рукописа Цетињског манастира, а ђакон Горан Нухановић са веома интересантним житијем преподобног старца Мине Црногорца.

Раде С. Булајић пише други дио „Универзалистичка порука Књиге о пророку Јони“ (II). Мр Смиља Влаовић потписује текст „Из визуре Петрових пињола“, а ђакон Павле Љешковић текст „Улицом Чеховљевом“. Ту је још текст о вјеронауци и, наравно, рубрика архив.

А сам празник Васкрсења не би био потпун да није сјећања на наше упокојене. У васкршњем поменику Светигоре уписана су имена двојице Христових служитеља на различитим пољима, свештеника Ранка Радовића и културног посленика Митрополије црногорско-приморске Зорана Ристовића.

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе Христос!

М. Ж.

Pin It on Pinterest

Share This