Izaberite stranicu

Богословија Светих Кирила и Методија у Призрену, задужбина Симе Андрејевића, у знаку је јубилеја – 150 година постојања.

Својеврсним чуварима вере професори проповедају о оснивању призренске богословско- просветне школе “Светих Кирила и Методија” величајући име главног задужбинара и њеног оснивача Симу Андрејевића Игуманова.

По рођењу Призренац, Андрејевић се памти као један од првих задужбинара на пољу школства и народне просвете.

“Да се похвалимо тиме да смо данас на истом месту где нас је основао и где нам је завештао наш чика Сима Игуманов. Генерално имамо приличан број ученика у складу са околностима са којима се живи имамо 42 ученика. Благодаримо родитељима који су одважни, храбри и вољни да своје дете дају да овде учи Богословију”, каже јеромонах Исидор Јагодић, заменик ректора Богословије.

Богословија је кроз време имала веома значајану улогу у животу Срба у овом делу Балкана. Делила је судбину народа и у новијој историји.

“Призренска богословија је велики значај имала на живот на опстанак Срба у Метохији. Још од оснивања Призренске богословије, ми смо имали младиће из Хоче и Ораховца који су похађали  учитељско-богословску школу и они су итекако имали удела у културном животу Срба у читавом крају”, каже Оливера Радић, професор српског језика и књижевности у гимназији у Ораховцу.

Утабаним образовним и православним стазама кроз живот сигурно корачају нове генерације које лекције живота уче у Богословији “Светих Кирила и Методија” изнедрене у граду музеју на ободу Метохије.

“Учимо их да у другом човеку не виде непријатеља, што је јако важно. Учимо их да поштују друге, да вреднују своје и да негују културу заједничког живота, оно што Призрен баштини већ вековима”, каже јеромонах Исидор Јагодић.

О културно-историјским споменицима српске прошлости Душановом Призрену и “богословском гнезду подно тврђаве Каљаје” из кога ће полетети у нова раздрагана јутра, богослови ће проповедати кроз живот.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This