Izaberite stranicu

Поштовани читаоци,

Пред вама је јубиларни 300. број Светигоре. Намјера нам је да вас њиме подсјетимо на њен тродеценијски пут и на задатке које је пред њу, односно пред њено уредништво,  почетком деведесетих година прошлог вијека ставио блаженопочивши Митрополит Амфилохије. Зато смо одлучили да три деценије касније поново објавимо уводну ријеч из првог броја, коју је написао овај велики архијереј Цркве Божије.

„Није ли Црна Гора позвана да буде – Светигора, Света Гора? Изгуби ли то своје призвање и достојанство, све би јој било црно без лијека – довијека. А то је позив на светост живота, стварања и освећивања обесвећеног хљеба, на „освећивање” имена Божијег у нама и у цјелокупној творевини око нас. Ако „Светигора” допринесе ма и најмање том и таквом „освећивању”, надахњивана духом Св. Василија Острошког и Св. Петра Цетињског, оправдаће своје појављивање“. Ово је, између осталог, наш светопочивши Митрополит записао у поменутом тексту. Несумњиво, ово је  “Светигорин” главни задатак и у будућности. Колико смо, пак, до сада успјели, на вама је да оцијените. Ми смо овога пута ту оцјену затражили од Високопреосвећеног Митрополита Јоаникија и академика Матије Бећковића, тродеценијског члана нашег Издавачког савјета, којима од срца благодаримо што су се љубазно одазвали нашем позиву да разговарамо о овој теми. Њихове оцјене нас обавезују да још ревносније радимо на квалитету и љепоти “Светигоре”. Одлучили смо да највећи дио простора у овом броју буде посвећен подсјећању на њене прве бројеве, оне што су из штампе изашли сада већ далеке 1992. године, тако да можете прочитати наш избор најзанимљивијих текстова из тога периода.

Сматрали смо да је након три стотине бројева и три деценије излажења потребно да уводник за овај јубиларни број напише први “Светигорин” уредник и вишедеценијски директор Издавачко-информативне установе „Светигора“ отац Радомир Никчевић. Јер, без његове ријечи ова светковина свакако не би била то што јесте.

Нек нам је срећан јубилеј!

Уредник

Pin It on Pinterest

Share This