Izaberite stranicu

У Херцег Новом, у читаоници Градске библиотеке 26. јануара 2022. одржана је радионица под називом „У сусрет Светом Сави“, посвећена најмлађем сину великог жупана Стефана Немање, светогорском монаху, архимандриту Манастира Студенице, првом архиепископу српске архиепископије, дипломати, законодавцу, књижевнику и ходочанснику, Светом Сави.

Радионица је посвећена дјеци школског узраста. Због великог интересовања дјеце, а да би биле испоштоване епидемиолошке мјере, одрганизоване су двије групе, у два термина. Циљ радионице је био да дјеци приближи личност Светог Саве, његов пут од принца до архиепископа и просвјетитеља, значај његовог дјела за културни живот, као и неизбрисиви траг који је оставио на нашу културну баштину.

Живот Светога Саве дјеци је дочарао отац Обрен Јовановић, износећи историјске чињенице употпуњене занимљивим анегдотама. Библиотекари су представили старе списе и преписе Савиних дјела који су настали у Црној Гори, и дјеци приближили материјале за писање тога доба и објаснили процес настанка првих књига.

Уприличен је квиз који је уједно представљао кратак резиме радионице. За крај дјеца и њихови наставници позвани су да погледају дио фонда Библиотеке који се односи на Светог Саву и његово дјело, који смо за ову прилику специјално изложили. Дјеци је подијељен кратак сажетак основих појмова који су били тема радионице.

Извор: bibliotekahercegnovi.co.me

Pin It on Pinterest

Share This