Izaberite stranicu

Представници организација Млади за Космет, Ђурђевац и Човекољубље из Црне Горе, у сарадњи са манастиром Високи Дечани уручили су помоћ за више породица у Метохији у вредности од 9.370 евра. Они су у Ораховцу, Великој Хочи и Гораждевцу уручили помоћ за неколико породица, а присуствовали су и литургији у манастирима Св. Архангели и Високи Дечани.

Дамјан Николић из организације Млади за Космет, каже да сваког пута овде има нешто да се чује и да се види.

„Двојака је природа ове посете. Вратићемо се некако мало тужни, али пуни благодати и радости. Толико је светиња на Косову и Метохији, видети да народ опстаје упркос условима у којима живи, даје наду и враћамо се опет. Поручио бих онима који нису били на Косово и Метохију, да обавезно дођу“, каже Николић.

Данило Радовић члан исте организације из Подгорице каже да је први пут посетио ове крајеве и да је импресиониран.

„Заиста су призори као и у другим местима на Косову и Метохији, са једне стране тужни, са друге стране знакови васкрсења нашег народа. Драго ми је да овде живи око 280 људи, мали број у односу на оно колико њих живи у Ораховцу, али значајан. Драго ми је да остају овде. Они су један од разлога што наша организација постоји, да није њих не би било ни ове организације. Ми кроз та човекољубива дела имамо сатисфакцију да испуњавамо дела Божије љубави“, сматра Радовић.

Данило Радовић додаје да је благословом за оснивање организације, блаженопочивши Митрополит Амфилохије на неки начин усадио љубав према Косову и Метохији и подржао оснивање организације.

„Од кад смо први пут пре 15 година дошли на Косово и Метохију само се појачава та љубав и наставили смо путем којим нас је он научио. Ту смо се сусрели са породицама које су нам препоручили монаси из манастира Високи Дечани, који воде евиденцију и знају стање породица. Уз њихову препоруку једној породици смо обезбедили средства за намештај, помогли једном младом вајару за израду калупа како би могао да настави да привређује овде, као и годишњу регистрацију комби возила за вртић у Ораховцу. То су неке мале ствари, али се надамо да су барем мало значајне“, каже Данило Радовић.

Са члановима ових организација био је и Милован Марковић испред организације Пиперски омладински збор, који је паросима у Ораховцу, Гораждевцу и Великој Хочи уручио по 700 евра.

„Наша је намера била да новцем који смо прикупили купимо поклоне и обрадујемо малишане у ова три места, али смо због ове епидемиолоске ситуације закаснили, па ће новац бити опредељен у договору са паросима у ова три места. Мени је драго да сам се срео са људима овде и пуно ми је срце да сам посетио и манастире Зочиште, Свете Архангеле, Високе Дечане и Пећку патријаршију. Овом посетом сам на неки начин испунио благослов блаженопочившег Митрополита Амфилохија да будемо уз наш народ на Косову и Метохији кад год можемо и колико можемо“, рекао је Милован Марковић.

Из ове три организације кажу да је ова акција је трајала два месеца. Велики број људи се прикључио и показао да му је стало до народа који живи на овим просторима.

Извор: Радио Гораждевац

Фото: Оливера Радић

Pin It on Pinterest

Share This