Izaberite stranicu

У организацији Црногорске кинотеке, вечерас у великој сали Музичког центра Црне Горе одржаће се пројекција филма „Тихи кутак Христов”, редитеља Радисава Раја Јеврића, са почетком у 20 часова. Повод за пројекцију су три значајне награде којима је ово филмско остварење награђено на Међународном православном фестивалу ,,Бизант” у Аустралији, гдје је добио награде за најбољи филм, најбољу режију и најбољу фотографију.

Директор Црногорске кинотеке Горан Бјелановић одлучио је да програм рада почне управо са овим, више пута награђиваним филмом о Светом Мардарију љешанско-либертивилском. У оквиру промоције одржаће се и пратећи умјетнички програм у коме ће публика имати прилику да чује сопранисткињу Ану Војводић Јововић, као и поетски рецитал, одабране стихове Ранка Радовића.

Вечерашњој пројекцији филма „Тихи кутак Христов”, између осталих, присуствоваће и Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Ово играно-документарно остварење је снимљено у продукцији манастира Острог и Делиус филма. Свјетску премијеру филм је имао 16. јула 2017. у Либертвилу (Чикаго) на прослави изношења моштију Светог Мардарија, 82 године послије његовог упокојења, а београдска премијера филма је била 4. маја 2018. у крипти Храма Светог Саве.

“Тихи кутак Христов представља савремено житије светитеља Мардарија, првог српског епископа на тлу Америке, признатог од стране Српске, Руске и Молдавске православне цркве. Његов пут из Корнета надомак Подгорице, преко престоног града Београда, Кишињева, Москве, Сант Петерсбурга до Чикага и Либертвила је прича коју смо у играно-документарној форми покушали да испричамо уз несебичну помоћ Радивоја Буквића, Слободе Мићаловић, Небојше Глоговца, Кристине Стевовић, Сима Требјешанина, Вука Бундала, редитеља Радисава Раје Јеврића и и директора фотографије Миодрага Мише Јелића”, саопштили су раније из Делиус филма.

Тихи кутак Христов је снимљен по благослову блаженопочившег Митрополита Амфилохија, који је и наратор у филму.

У главним улогама су: Радивоје Раша Буквић (владика Мардарије), Небојша Глоговац (отац Жика), Кристина Стевовић (мајка Ивона), Лазар Шћекић, Вук Бундало, Слобода Мићаловић и Симо Требјешанин. Директор фотографије је Миодраг Миша Јелић. Музику за филм урадили су Матеа Прљевић и Елени Караиндроу.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This