Izaberite stranicu

Бесједа блаженопочившег Митрополита Амфилохија у Цетињском манастиру 20. јануара 2013. године

Мир Божији, Бог се јави! Јави се Господ и откри нам Своје лице, Своју вјечну славу, славу Оца, и Сина и Духа Светога и научи нас Господ на овај свети дан Богојављења и на дан Светога Јована Крститеља и Претече да Га прослављамо и славимо, у све дане свога живога. И онај који славу слави, Бога живога и вјечнога прославља, и Бог је Онај који њега прославља славом, не земаљском и људском него Својом славом. Оном славом коју је подарио свакоме људском створењу које прими Њега, које Га прослави и које се Њему поклони, Оцу, и Сину и Духу Светоме, на начин на који је то учинио Свети Јован Крститељ и Претеча, кога данас прослављамо и чија света слава и свети спомен нас је окупио.

Онога Јована Крститеља који је долазећег Господа на ријеку Јордан дочекао с ријечима: ,,Гле, Јагње Божије које узима на Себе гријехе свијета.” Никад се није чула таква чудесна ријеч и никад се није људским устима открила таква велика и света истина, као што се открила овим ријечима Светог Јована Крститеља и Претече. Јагње Божије. Гледа Исуса из Назарета, непознатога, рођенога у Витлејему, не у царском двору. Непознатога, али Богу знанога, од Бога посланога и њему откривенога од утробе мати његове, да је Он Онај који је Исус Христос, који је Спаситељ и који је Син Бога живога, Јединородни. И да је он онај који припрема пут Господњи, Његов долазак у овај свијет. Да припрема крштењем покајања, крштењем водом Њега, који ће доћи да крсти Духом Светим, као што је и сам крштен на ријеци Јордану и посвједочио је Јован да је видио голуба, видио Духа Светога у виду голуба како сиђе на Њега.

И виде и откри му се та велика и света тајна и откри му се да он није Он, нити да је други од великих пророка, него да је глас његов, глас вапијући у пустињи: ,,Припремите путеве Господње.” Највећи рођени од жене, Свети Јован Крститељ. И до њега и до данас, мимо Христа и Пресвјете Дјеве, он је трећи, Свети Јован Крститељ. Зато је велики дар Божији да вама који сте свечари, и који сте одабрали тог највећег од жене рођеног да га славите, да би се кроз њега и ви прославили у царству небеском и да би прослављали Оца, и Сина и Духа Светога, који се јавио на ријеци Јордану, јавио Себе, открио Себе и обасјао свјетлошћу богопознања и вјечне истине сву васељену, сва створења прошлости, садашњости и будућности.

Њему, Богу нашем, дивноме у Светом Јовану Крститељу и Претечи, нека је слава и хвала у вијекове вијекова. Амин.

Транскрипт Данило Балабан

Pin It on Pinterest

Share This