Izaberite stranicu

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

18. јануара 2022. г.

Порука непримјерене садржине исписана је на цркви Вазнесења Господњег поред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Старјешина Саборног храма протојереј-ставрофор Драган Митровић о вандализму је обавијестио полицију и комуналну полицију која је обавила увиђај.

Шокирани смо, просто не можемо да вјерујемо да постоји неко ко би испољио овакву мржњу према Српској православној цркви и према светињи Божијој. Такође, оно што морамо напоменути јесте да се овакав степен вандализма и скрнављења светиње први пут дешава, будући да овако нешто никада није исписано на цркви Вазнесења Господњег коју су још подигли 1928. године припадници насеља подгоричког Момишићи у славу Бога и ради свог спасења и својих предака и потомака.

Овакве поруке вандализма које одишу нетрпљивошћу и мржњом, као и крајњим непоштовљањем светиње могу само дубоко да забрињавају.
Узимајући у обзир контекст написаног, уз разне медијске злоупотребе у дискурсу према Српској православној цркви које су присутне у јавности већ неко вријеме, остаје да се закључи да је очигледно једном дијелу јавности намјера да подстакне на нетрпељивост изазивајући дубље подјеле у Црној Гори, самим тим и озбиљније сукобе и инциденте са несагледивим посљедицама у земљи у којој су нам јединство, мир, слога и љубав највише потребни и на коју Црква непрестано позива својом мисијом и дјеловањем.

Такође овом приликом желимо да исти апел и позив упутимо црногорској јавности будући да су јединство, мир, међусобно поштовање, слога и љубав заједника вриједност и тежња цјелокупног црногорског друштва и суштинска мисија Цркве која и врхуни у највећој заповијести Божијој: ,,Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом и љуби ближњега свога као самога себе”.

Надамо се да ће преовладати разум, мир Божији и добра воља и да се оваква непочинства више неће понављати јер ово није истинска слика Црне Горе и њеног народа која је најљепше приказана кроз достојанствене Литије љубави према Богу, светињи Божијој и љубави према ближњем.

УПРАВА САБОРНОГ ХРАМА ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА
ПОДГОРИЦА

Pin It on Pinterest

Share This