Izaberite stranicu

Празник Светог првомученика и архиђакона Стефана молитвено је прослављен у Парохији паштровској – Свети Стефан.

С обзиром да је Св. архиђакон Стефан крснa славa Републике Српскe, сабрање је било у том духу. На сам дан празника у Цркви Светог Николе у Тудоровићима изнад Светог Стефана, парох протојереј Драгослав Ракић је служио помен парастос за пале борце Војске Републике Српске, бањалучке бебе и све страдале у протеклом рату, као и палим борцима и жртвама фашистичког терора у Другом свјетском рату, након којег је освештан и славски колач.

Након тога парох се обратио пригодном бесједом, подсјећајући на значај, разлог и смисао овог и оваквог сабрања не само у овој парохији и овом локалитету, него широм свијета гдје год живи српски народ:

„Будући православни Срби овим молитвеним поменом ми се сјећамо наше страдале браће, како на простору Републике Српске у прошлом рату тако и свих српских страдалника и наших предака у свим протеклим страдањима и стратиштима, а то чинећи баш на празник Првомученика и архиђакона Стефана, који је својим страдањем непоколебљиво посвједочио своју вјеру говорећи слободно и говорећи истину и са тиме достигао највиши светитељски чин. Из тог подвига видимо да ни онда као ни сада није било лако говорити и исповијдати истину, а да се за исту није подносила жртва, није било лако бити ни православац ни Србин, ни 1389. ни 1914. ни 1941. ни 1991. Сваки пут када би се чувало своје наслеђе, духовно и национално, полагале су се жртве и људски земаљски животи, али се сваки пут тај исти српски православни народ наново рађао за вјечност, што и јесте смисао човјековог живота. Шта је то што цијелом свијету смета код нас, шта је то што нас чини другачијима од свих других и свега осталога? То је браћо Светосавље и све оно што нам је уткано кроз њега, а то је невидљива сила и моћ, способност да се боримо и да волимо и чинимо ствари које су цијели свијет знале да задиве и изненаде. То видимо у најдивнијим примјерима чудотворних светитељских моштију, у дјелу и лику Николе Тесле и његовим пројектима, вјештини Новака Ђоковића да рекетом покори свијет. То је наш светосавски народ, ма гдје он био носи са собом мноштво дарова. Тако и ми данас овде сабрани са обала Врбаса и Саве, Дрине и Јадранскога мора свједочимо да смо једно, да смо исто и да бринемо једни о другима, да тугујемо једни са другима, али и да се радујемо једни са другима.“

Радост сусрета настављена је заједничким праћењем директног преноса Свечаног дефилеа из Бања Луке, као и славском трпезом.

Уочи празника, 8. јануара, такође, организовано је заједничко праћење директног преноса Радио-телевизије Републике Српске Свечане академије уприличене тим поводом, а у складу са прописаним епидемиолошким мјерама.

У дводневној свечаности учествовали су чланови Црквеног одбора Парохије паштровско–тудоровићке, као и гости из Републике Српске.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This