Izaberite stranicu

Са благословом Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, ученици петог разреда Богословије Светог Петра Цетињског, који су XXVI генерација обновљене Цетињске богословије (2017-2022), прославили су своју разредну славу Светог Мардарија љешанско-либертивилиског и свеамериканског.

Прослава је отпочело у навечерје празника, 11. децембра 2021. године, служењем свечаног бденија у Цетињском манастиру, а настављенаа на сам празник у недељу, 12. децембра, када су Свету литургију служили свештеномонаси из Цетињског манастира и свештеници из архијерејског намесништва цетињског. Појали су и чтецирали матуранти Богословије предвођени својим професорима.

Ђаци су се на Светој литургији причестили, а славски колач ове године је освештао и преломио јереј Игор Пешикан, парох цетињски, који је кратким словом честитао празник и славу разреда.

Након литургије заједничарење је настављено за славском трпезом љубави у Богословији гдје је сабране професоре, ученике, свештенике, монахе и монахиње, госте, поздравио српски историчар проф. др Александар Растовић, директор Историјског института у Београду.

У име Црквене општине цетињске и у име Љешанске нахије, одакле је потекао Свети Мардарије Ускоковић, сабранима се обратио и г. Рајко Радусиновић. а славу је честитао и др Миодраг Чизмовић, директор ЈУ “Захумље” из Никшића.

У току ручка матуранти су заједно са својим професорима, извели и културни дио програма, пјевајући црквено-народне пјесме у славу Божију и Светог Мардарија.

У име домаћина и професора и ученика Богословије Светог Петра Цетињског, све присутне поздравио је професор Александар Вујовић, који је заблагодарио свима на учешћу и прослави овог великог угодника Божијег, кога прославља ова генерација.

Професор Вујовић се захвалио и драгим добротворима, посебно госпођи Ољи Стојановић, предсједници Кола српских сестара из Подгорице, која сваке године својим прилогом и мајчинском љубављу дарује ученике Богословије. Молитвено се подсјетио и на блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, са чијим благословом је ова генерација и изабрала да прославља своју славу Светог Мардарија, пожељевши свима да их благослови и молитве великог угодника Божијег Светог Мардарија љешанско-либертивилиског прате у њиховим животима, а драгим гостима да се сјећају сусрета и доласка у краљевски град Цетиње и Цетињску богословију.

Александар Вујовић

професор Цетињске богословије

Pin It on Pinterest

Share This