Izaberite stranicu

Српска православна црква снимила је аудио издања псалама због оних који слабо виде или не виде уопште да би им омогућила што лакше читање, а у плану је и аудио-снимак цијелог Светог писма.

– Имамо амбицију да читаво Свето писмо, и Стари и Нови завјет, снимимо као аудио-снимке, уз помоћ многих умјетника и да дамо као најмањи дар онима који не могу да читају – рекао је српски патријарх Порфирије.

Снимак патријарховог обраћања на свечаности поводом 75 година Савеза слијепих Србије и 50 година постојања библиотеке за слијепе објављен је на његовом Инстаграму.

Он је навео да Библиотека Савеза слијепих Србије са више од 6.000 наслова у аудио формату, 30.000 јединица и 50.000 примјерака књига на Брајевом писму представља не само велику подршку за слијепе или слабовиде, већ и богат фонд аудио књига и вриједног чувара српског језика у његовом звучном облику и на “брајици”.

Додао је да су се потрдули да скромним даром већег броја аудио издања Псалтира обогате овај фонд, желећи да тим дивним људима, који се свакодневно труде да омогуће што лакше читање честитају њихов значајан јубилеј.

Његова светост је указао и да су многи који имају тјелесни вид у суштини слијепи, од оних који немају тјелесни вид, а истински и дубински виде суштину, тајну постојања човјека као човјека љубави, спремног на даривање и на жртву.

– Имали или не спољашњи вид, треба да сваки дан просвећујемо истинском свјетлошћу своје унутрашње биће, јер тако шта год ко о нама мислио или били спријечени да видимо спољашњу свјетлост, ми ћемо видјети саму суштину и истину као свјетлост која нас ослобађа – рекао је патријарх Порфирије.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This