Izaberite stranicu

У Богословији Светог Саве у Београду, најстаријој школи у српској престоници, ових дана боравио је професор Богословије Светог Петра Цетињског и уредник Катихетско-образовног програма Радио Светигоре Александар Вујовић. Он је присуствовао и покладној божићној вечери, која се традиционално организује у овој школи, на којој долазе српски патријарси, како би упутили пастирску и очинску поуку онима који се спремају да буду будући пастири Цркве Христове. Ове године своје пастирско-поучно слово пред почетак Божићног поста професорима Богословског факултета, Београдске и Цетињске богословије, студентима и ученицима и гостима ове школе, упутио је Његова светост Патријарх српски г. Порфирије.

Ректор Богословије Светог Саве, проф. ђакон Радомир Врућинић, поводом сусрета у најстаријој школи у Београду, даровао је професора Цетињске богословије Александра Вујовића, иконом на којој су изображени светитељи које је изнедрила Београдска богословија. На икони су насликани заштитник и патрон Београдске богословије, Свети Сава Равноапостолни, као и ђаци и професори ове школе: Свети владика Николај Охридски и Жички, Свештеноисповједници Доситеј загребачки и Платон бањалучки, Преподобни Јустин Ћелијски. Поред ових великих светих јерараха наше Цркве, Богословију Светог Саве завршили између осталих и блаженопочивши Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Владика умировљени Атанасије Јевтић.

Ректор Радомир Врућинић и професор Александар Вујовић, и остали професори, разговарали су и о даљој сарадњи ове двије црквеношколске установе наше помјесне Цркве, и њихових ђака и професора.

Један од првих заједничких подухвата нове сарадње, Цетињске и Београдске богословије, биће и представљање зборника “Истиновање у љубави”, изабраних текстова професора протођакона Павла Пудла, у Београдској богословији, гдје је овај врли професор и педагог предавао и био разредни старешина блаженопочившим Митрополиту Амфилохију и Владици Атанасију.

Изабрани текстови професора протођакона Павла Пудла, приређени су за штампу у току 2019. године, са благословом блаженопочившег Митрополита Амфилохија, сабрани су у поменутом зборнику, трудом и љубављу чланова породице (Ивана Пудло, Владанке Пудло, Татјане Пудло Станимировић, др Александра Микића и Ивана Станимировића). Приређивач овог капиталног зборника, који је изашао у издању Митрополије црногорско-приморске и Издавачко-информативне установе Светигора, 2021. године је протиница проф. Ивана Јовановић.

У току сусрета професора, договорено и организовање духовних вечери, које ће бити посвећене Митрополиту Амфилохију и Владици Атанасију, и компоновање и нових пјесама у њихову част. Ова два велика јерарха Српске цркве били су једни од најбољих ученика Богословије Светог Саве, и школски другови од 1953. године, када су почели да уче у Богословији, која се тада налазила у манастиру Раковици. Ристо Радовић потоњи Митрополит Амфилохије и Зоран Јевтић, потоњи Владика Атанасије, своје школовање у Богословији Светог Саве, завршили су јуна 1958. године, одакле су даље наставили своје богословско и људско усавршавање.

Носећи кроз свој живот, печат Богословије Светог Саве, видно прожети благословом ове свете школе, под чијим кровом су се васпитавали, дубоко вјерујемо да је и начин на који су о животу промишљали, богословствовали, и Цркву руководили, између осталог и плод надахнутог утицаја њиховог разредног старешине протођакона проф. Павла Пудла.

Молимо се свеблагом Господу и Његовим угодницима Светом Сави и Светом Петру Цетињском, да умноже слогу, љубав и сваки напредак роду нашем, и узрастање у страху Божјем и мудрости свих који уче, и који се уче, и који се буду учили у овим светим училиштима у Београду и на Цетињу, и да сарадња ове двије древне црквеношколске установе, буде на духовну корист, свих њихових професора и ђака и цијелог нашег рода.

Pin It on Pinterest

Share This