Izaberite stranicu

Народно позориште у Приштини (НПП) и Народно позориште Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ крећу на малу црногорску турнеју са представом „Антигона“ која ће најпре бити изведена у Никшићу 26. новембра, а потом, дан за даном, и у Херцег Новом, односно Котору.

Представа „Антигона“ наставља свој успешан фестивалски и позоришни живот. Након извођења по централној Србији, предстојећа турнеја је идеална прилика да у модерном тумачењу `Антигоне` и луцидној режији Ненада Тодоровића ужива и публику у Црној Гори.

„Веома сам срећан што имамо прилику да један сегмент из нашег стваралаштва, поред других региона, представимо нашим присуством иу Црној Гори. Имали смо прилику да пре две године посетимо Херцег Нови, али је ово сада много озбиљније и већи подухват. Такође је уговорено више стајалишта са директорима позоришта и директорима културних центара у Црној Гори, надамо се да ће то бити почетак наше сарадње, да ћемо са другим нашим представама имати прилику да гостујемо у Црној Гори и тумачимо ликове који несумњиво припадају нашој култури“ , рекао је директор Народног позоришта у Приштини Предраг Радоњић за РТВ Ким.

Подсетимо, „Антигона“ је настала у копродукцији Народног позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ из Зајечара и Народног позоришта у Приштини. Сарадња два театра отпочела је пре неколико година на фестивалу у Зајечару, када је потписан протокол о сарадњи.

„Сарадња са НПП-ом за Народно позориште Тимочке крајине, једино професионално прозориште на истоку Србије, од Београда, па све до Пирота и Лесковца, једно је велико искуство и срећна околност. Приштинско позориште је чест гост у Зајечару. Превасходно је дошло до огромне размене енергије између два позоришта, дружења и између глумаца и то је све резултирало да имамо позитивне реакције на наш рад. Радоњић је уговорио и ову лепу турнеју по Црној Гори, а ми тамо нисмо ишли више година. То је за све нас леп повод, да се види шта смо урадили и да се чује за оба наша позоришта“, рекао је директор Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“ Владимир Ђуричић.

Прво извођење „Антигоне“ у Црној Гори биће уприличено у Никшићу на „Међународном фестивалу глумца – Никшић 2021“.

„Црногорској публици ћемо се представити ‘Антигоном’ коју смо играли много пута за годину дана, част нам је и задовољство што ћемо наступити у Никшићу, Котору и Херцег Новом. Ми смо навикли да играмо у повољним условима, али смо свакако на неуслове навикли још више, тако да нас ништа не може изненадити, нити пореметити. Представа је велика и да је само НПП радило на њој, не бисмо могли да изведемо због бројности улоге, па смо зато одлучили да је урадимо у копродукцији са Позориштем из Зајечара. Припреме за турнеју смо имали у том граду пре пет дана и том приликом је ‘Антигона’ још једном одиграна, извели смо на најбољи могући начин“, рекао је глумац Народног позоришта у Приштини Игор Дамњановић. Он у овом комаду игра улогу Креонте.

Након турнеје по Црној Гори екипа НПП-а наставља са припремом представе „Сумњиво лице” у режији Милана Нешковића, а премијера се очекује крајем јануара наредне године. Уколико епидемиолошка ситуација дозволи, на Косову и Метохији су за децембар предвиђена извођења неколико наслова из актуелног репертоара овог позоришта.

Извор: РТВ Ким

Pin It on Pinterest

Share This