Izaberite stranicu

Педагошки музеј у Београду, јединствена установа културе на Балкану, обележио је данас, 24. новембра 2021. године, 125. годину од оснивања. Овом приликом у дворишту музеја приређена је изложба под називом „Ђачка мода кроз епохе“ која прати модернизацију и развој нашег друштва кроз промену ђачких униформи и матурских хаљина са краја 19. и почетка 20. века. Поред ове у просторијама музеја представљене су још три изложбе: „Милан Кашанин – у сенци славе“, „Знамените жене у српској књижевности“ и „Зашто волим Србију“.

На предлог Учитељског удружења и учитеља Димитрија Путниковића 24. новембра 1896. године основан је Школски музеј. Од оснивања до усељења у садашње просторије музеј се више пута селио, а током два светска рата његове збирке су тешко оштећене или уништене и морале су бити темељно реконструисане. Данас се у Педагошком музеју чува 45.000 предмета, докумената, књига, фотографија и осталог материјала који представља неисцрпну ризницу података о развоју школства и просвете код Срба. Део сталне поставке је и реконструисан изглед школске учионице са краја 19. века.

Директор музеја проф. др Слободан Вуксановић је у својој изјави за Радио Слово љубве истакао да је велика част бити у 125 генерација људи који прате, чувају и негују историју нашег школства. „Десет векова нашег школства сведочи,  посебно страним туристима, да смо ми Срби један писмен народ, један културан и стари народ и да нисмо онакви каквим нас представљају последњих 40 година у светским медијима“, рекао је између осталог господин Вуксановић.

Говорећи о изложби „Милан Кашанин – у сенци славе“ директор музеја је навео да је Милан Кашанин, осим свог образовања и књига, познат и по томе што је за време окупације од Немаца сакрио Мирослављево јеванђеље и заставе српских пукова тако што их је зазидао у зидове Народног музеја и на тај начин их сачувао од Немаца.

Фотографије изложбе „Ђачка мода кроз епохе“ можете погледати ОВДЕ.

Извор: Радио Слово љубве

Фото: Јелена Павловић

Pin It on Pinterest

Share This