Izaberite stranicu

Према међународној организацији за људска права „Релеасе Интернатионал“, етиопски хришћански свештеници су масовне жртве еритрејских трупа у текућем сукобу у аутономној области Тиграј [1] у северној Етиопији, чије већину становништва чине хришћани.

Активисти за људска права упозоравају да се непријатељство према хришћанима из Еритреје проширило на суседну Етиопију, где су се еритрејске војне снаге укључиле у борбе.

Пре годину дана, у новембру 2020, еритрејска војска је убила 750 цивила у етиопском светом граду Аксуму, укључујући, према изворима Етиопске цркве, „најмање 78 свештеника“.

„И убиство свештеника се ту није завршило“, рекла је бивша затвореница Хелен Берхане.

„Еритрејска војска убија многе свештенике и силује њихове жене. Непријатељство према хришћанима долази из Еритреје. Неки свештеници стоје са крстовима у рукама, а војници им одсецају руке. Када им кажу да скину капу, а они кажу не, пуцају у њих. Стотине свештеника је убијено у овом сукобу од стране еритрејске војске“, рекала је Х. Берхане.

Године 2002. ауторитарни режим Еритреје затворио је већину цркава у земљи, а многи хришћани су притворени и хапшени на неодређено време. Неки су, попут Берханее, били брутално мучени.

Хелен је била затворена у бродском контејнеру у пустињи са другим хришћанима, где су током дана патили од врућине, а ноћу су се смрзавали од хладноће. Тукли су је да би је натерали да се одрекне вере, али се није одрекла. Сада живи у Европи и наставља да води кампању у име прогоњених хришћана Еритреје.

Други учесник кампање је др Берхане Асмеласх, партнер Релеасе Интернатионал-а. „Хришћани су најпрогоњенија верска група у Еритреји јер неће престати да се окупљају на молитви и обожавању правог Бога. То је ван контроле владе“, рекао је он.

Тоталитарна влада Еритреје строго контролише своје грађане. Многи су побегли из земље. Према подацима УН, отишло је пола милиона људи – до 10% становништва.

Без обзира на то, каже др Асмелаш, хришћанска заједница у Еритреји наставља да расте.

Током прошле године, еритрејске власти су ослободиле неке хришћане који су претходно били у притвору на неодређено време. Посматрачи верују да је ово требало да успори ширење Ковид-19 у пренатрпаним затворима у земљи. Али последњих месеци власти су поново ухапсиле један број хришћана.

У низу рација током лета, 15 хришћана је ухапшено у својој кући у престоници Асмари. Сви су раније били у затвору због своје вере – неки и до 16 година. Власти су такође поново ухапсиле двојицу старијих свештеника.

„Не видимо промене у владиној политици“, рекао је др Асмелаш, који верује да се иза решетака у Еритреји налази преко 180 хришћана.

Додао је: „Влада уопште не побеђује хапшењем хришћана. У затворима чаме многи талентовани људи, који могу много да учине за своју земљу. Апелујем на владу Еритреје: Пустите ове људе! потребни су њиховим породицама.

Многи хришћани су побегли у суседну Етиопију, чији су избеглички кампови служили као уточиште све док није избио грађански рат у региону Тиграј. Како је сукоб ескалирао, еритрејске снаге придружиле су се бруталној војној акцији изазваној глађу.

„Молимо све да се моле за ове прогоњене хришћане“, наставио је др Асмелаш, „и да се моле да по благодати могу са радошћу прихватити страдање Христа ради“.

Релеасе Интернатионал, која се залаже за права прогоњених хришћана широм света, већ дуго позива на верску слободу у Еритреји.

Извор: релеасеинтернатионал

19. новембар 2021.

[1] Оружани сукоб између федералне владе Етиопије и администрације аутономне области Тиграј, која представља сепаратистичку левичарску партију „Народни фронт за ослобођење Тиграја“, почела је 4. новембра 2020. године. Као резултат тога, хиљаде цивила је већ погинуло.

Pin It on Pinterest

Share This