Izaberite stranicu

На монашком гробљу манастира Ђурђеви ступови у Беранама данас су сахрањени земни остаци настојатеља манастира Урошевица протосинђела Јеротеја (Калуђеровића).

Заупокојену литургију са опелом служио је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, а саслуживало му је свештенство и свештеномонаштво Митрополије црноорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке.

Митрополит Јоаникије је казао да је отац Јеротеј поживио свој краткотрајни, али мукотрпни живот на земљи трудећи се да угоди Господу.

“Богочежњива душа, од младости своје, од дјетињства свога био је устремљен као стријела чезнућа према Господу. И кроз цијело то његово трагање у младости, он је нашао Онога у Коме је добио мир. Нашао је Господа Исуса Христа”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је од младих дана нарушено здравље оца Јеротеја био знак да на овоме свијету не треба нешто много да тражи.

“И он заиста од овога свијета није тражио ништа. Тражио је само вјечност. Али је био човјек свијетлога ума, врло даровит, врло интелигентан и врло истрајан, карактеран човјек. Све га је то довело до једне велике одлуке – да у потпуности напусти овај свијет и да се ода монашкоме животу. И ту је био веома искрен”, рекао је Владика.

Владика Јоаникије је нагласио да оца Јеротеја нијесу, попут многих других, интересовале ситнице и беспослице.

“Он се веома озбиљно образовао. Иако формално није учио теолошке школе, одлично је познавао Свето Писмо и стално размишљао о ријечима Божјим. И стално је припремао своје срце да се у њему настани Бог живи и истинити. Своје срце чувао је само за Господа”, казао је Митрополит Јоаникије.

Истакао је да је отац Јеротеј био нарочит и посебан, али зато драг човјек.

“Вољели су га људи. Нарочито су га вољели због тога што је са тако тешким здравственим проблемима увијек ширио оптимизам и то носио јуначки, смирено и са благодарношћу Богу, без роптања. Али је, исто тако, био и ревностан за молитву и на сваком послушању, истински послушан као монах Цркви својој, свештенству, духовницима, старијима, са великим поштовањем према свима. Тако је живио наш отац Јеротеј”, истакао је Владика Јоаникије.

Вјеру је, по Владичиним ријечима свједочио чврсто, непоколебиво и без узмака.

“Постао је монах и ђакон и свештеник. И био је старјешина Ђурђевих ступова” дуго година. Дао је све од себе да се учини све што се може за ову свету обитељ. Трудио се много, није жалио себе. Понекад изјутра није могао да устане, али чим устане – ево га, ради. Исто је тако био истзрајан и у молитви, али посебно треба истаћи, и посебно ту треба да му се захвалимо, његов труд за обнову манастира Урошевица. Е ту је добијао такву снагу и такав полет, као да га ништа у животу не спречава и не боли”, нагласио је он.

Казао је да је отац Јеротеј оставио иза себе дубоки траг, јер сви су имали лакши пут до монашкога завјета и до свештеничке службе од њега.

“Макар су сви од његове сабраће били здравији и у том погледу у предности. Његове душевне, духовне борбе су биле невидљиве за нас, али су биле јаке. Толико се он чувао гријеха свакога и толико се чувао да се било чиме не упрља: да не упрља свој језик неком ружном ријечју или свој ум неком нечистом мишљу, тако да је одмах желио, ако би се нешто догодило. да се очисти и опере у духовноме смислу кроз покајање, да се поправи одмах”, казао је Митрополит Јоаникије.

Господин Митрополит је рекао и да је отац Јеротеј био живога духа и мисли, свијетле мисли.

“Нека га Господ награди за његове трудове, за његову љубав, за истрајно ношење часнога крста којега је примио кроз свето крштење и кроз монашки завјет и Свету службу. Нека га награди за његову вјерност у свим приликама, за непоколебивост и његов истрајни карактер. Он је у том смислу био прави људски ослонац и то треба запамтити”, казао је Митрополит Јоаникије.

Од оца Јеротеја се у име родбине опростио његов брат Мехо Меховић.

“У име породице Меховић желим да се захвалим свим добрим људима који су у тешким данима бринули о мом брату. Мој брат је био један од оних људи који воле свој мир. И читав свој живот је посветио проналажењу смисла живота. Сви ћемо га памтити као духовног и правичног човјека који је зрачио добротом. Његов пут није се зауставио: он ће наставити да живи међу нама, јер није знао за оквире овога свијета и остаће заувијек у срцима свих нас”, казао је он.

Он је захвалио Митрополиту Јоаникију “до неба” што је кроз читав монашки живот оца Јеротеја бринуо о њему.

“Захваљујем посебно његовој изабраној докторици Сањи Ковачевић. А вас, часни људи и грађани, нека срећа прати и здравље служи, да будете здрави и весели. А теби, драги брате, који си нас данас оплеменио, који си данас испраћен на најбољи начин, гдје те врховни свештеник Црне Горе са најљепшим ријечима испратио, нека је слава и хвала за све”, казао је брат оца Јеротеја Мехо Меховић.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић

 

Pin It on Pinterest

Share This