Izaberite stranicu

На празник Преподобне мати Параскеве – Свете Петке Његова светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је, овог јутра 27.10.2021. године, Светом архијерејском литургијом, у новом Саборном храму Светог Саве на Врачару.

„Независно од детаља из њеног живота, за нас је најважнији њен богоугодни пример. Пример живота жене, девојке, која је читав свој живот посветила Богу. Која је видела смисао свог постојања и смисао постојања читавог света кроз нераскидиву заједницу са једним у Тројици Богом, са оваплоћеним Сином и Логосом Божијим Господом нашим Исусом Христом“, рекао је Патријарх Порфирије говорећи о Светој Петки.

„Када се у посланицама својим обраћа хришћанима, апостол Павле, поздравља хришћане речима: Светима који се налазе у том и том граду. Дакле, сви смо позвани да водимо живот у сагласности са заповестима Божијим, сви смо позвани да се усавршавамо у врлини. Сви смо позвани да дарове које смо од Бога добили, сарађујући са благодаћу Божијом, трудећи се колико је до нас, умножавамо, да кроз њих растемо. А заправо све дарове које смо добили добили смо само из једног јединог разлога, а то је да кроз њих пројавимо дар над даровима, највећи дар, а то је љубав. Коју год да имамо способност, коју год вештину да знамо, какав год да имамо таленат, било унутрашњи, духовни, било некакву спољашњу физичку врлину, нешто у чему смо доминантнији од других, све смо то добили да бисмо кроз то што имамо показали и пројавили заједницу са другима. Потврдили љубав, љубав према Богу – тако што ћемо благодарити на ономе што имамо и на ономе што смо стекли –  и љубав према ближњем  – тако што нећемо сматрати то што је наш дар и таленат разлог за преузношење, разлог за гордост. Сви светитељи Божији су били такви, све што су имали сматрали су као дар од Бога и са друге стране као нешто што треба да послужи ближњем, да поделе са ближњим. Да кроз то што имају потврде верност Богу и љубав ка ближњем“, истакао је, између осталог, Патријарх Порфирије, напомињући да смо сви „позвани да будемо свети”.

“Светост није нешто зависи од нас. Није нешто што ми можемо да освојимо, или чак заслужимо, ма колико врлински били, ма колико испуњавали вољу Божију. Испуњавање воље Божије и живот у врлини само нам даје могућност да у дубини своје душе и дубини свога срца осетимо, доживимо истинску љубав Божију и промисао Његов о нама. А све што ми у тој спознаји можемо да принесемо јесте смирење, јесте свест да смо без Бога, без благодати Његове, без љубави Његове, апсолутно немоћни да решимо било какав и било који свој суштински, егзистенцијални проблем ма колико били успешни, славни и моћни. Све је то само, опет, израз промисла Божијег и шанса за нас да кроз то што јесмо имамо, доживимо, дубински осећање смирења“, казао је Његова светост Патријарх српски г. Порфирије .

Након Свете литургије Патријарх Порфирије се дружио и фотографисао са ученицима Богословије Свети Сава из Београда и ученицима ОШ Свети Сава које је на Литургију довео вероучитељ Предраг Младеновић.

Извор: Радио Слово Љубве

Фото: Марко Весић

Pin It on Pinterest

Share This