Izaberite stranicu

У мору духовне литературе где многи духовници па и квази духовни саветници  или гуруи нуде своје савете како да савремени човек нађе мир у својој души, једна књига је постала “духовни бестселер“ у Грчкој. Сама појава те књиге у почетку није ништа обећавала јер и сам аутор је био потпуно непознат грчкој јавности, како световној тако и црквеној.

Аутор није имао ту срећу да доживи објављивање своје књиге за време свога овоземаљског живота, а могло би се рећи да није имао ни намеру да је објави због своје дубоке и несвакидашње смирености. Може се рећи да нико ни од издавача није очекивао да ће сама књига постати једна од најчитанијих духовних књига, као и да ће бити преведена на више страних језика међу којима је и грчки.

Назив књиге је “Какве су ти мисли такав ти је и живот“, која је настала захваљујући снимљеним беседама преподобног живота Старца Тадеја, игумана манастира Витовнице. На грчки језик је преведена са називом „Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας“, тј. “Мисли одређују наш живот“, у издању атинске издавачке куће “Ен Пло“- Έν πλῷ  —  појавила се у грчким књижарама у октобру 2012. године.

Сам назив књиге, као и фотографија старца Тадеја на насловној страни, у мору духовне и квази духовне литературе била је као магнет који привлачи грчке читаоце који траже духовну утеху и мислени мир у својим душама. Сам додир са садржајем књиге Старца Тадеја у толикој мери је утицао на грчке читаоце да је постала један од значајних савремених духовних бестселера.

У свом ноћном програму Радио станица “Пирејска Црква“ 91,2 FM емитовала је  књигу Старца Тадеја и то је још више допринело да се шира грчка јавност упозна са ликом и мислима преподобног живота Стараца Тадеја. На разним црквним блоговима и интернет страницама почели су се често да појављују цитати Старца Тадеја, а 2013. године на You Tube се појавила са грчким преводом емисија Студија Б  — Духовници “Интервју са Старцом Тадејем“, обављен у манастиру Ковиљу 2002. године.

У коментарима многи Грци наводе да је поред књиге Старца Порфирија “Живот и поуке“, књига Старца Тадеја “Какве су ти мисли такав ти је и живот“ једна од најбољих духовних књига за сваког човека. Већина грчких читалаца сматра да је сама књига Старца Тадеја водич који треба сви да читају и да даје одговор на многа питања савременог човека оптерећеног бригама и стресом. За многе духовне недоумице и проблеме људске душе сврставају саму књигу у врх духовних бестселера која мора да се прочита.

Управо због свега тога атинска Издавачка кућа Ен Пло одлучила је да изда аудио-књигу Старца Тадеја “Какве су ти мисли такав ти је и живот“ коју чита познати грчки глумац Арис Серветалис, глумио је Светог Нектарија у филму “Божији човек“, који је режирала Јелене Поповић. Сама објава да ће ускоро бити издана аудио-књига Старца Тадеја и да ће је читати познати глумац Арис Серветалис већ је побудила велико интересовање шире грчке јавности за саму књигу која је већ постала многима духовни руководитељ у узбурканим водама савременог живота.

Светог живота смирени Старац Тадеј иако себе никада није рекламирао и иако за време свог овоземаљског живота није био познат ван граница Србије, постао је један од најпознатијих савремених духовника “стараца“ у читавом свету чија је реч и поука мелем за савременог човека, а поготово његова чувена мисао: “Какве су ти мисли такав ти је и живот.“

Старац Тадеј се смирио пред свима за време свог овоземаљског живота, а Бог га је по упокојењу узвисио како на Небесима тако и овде на земљи где сваког дана све више и више његов смирени и кротки лик и његове богоугодне смирене мисли кроз његове књиге, видео и аудио записе освајају хиљаде и хиљаде људских срца на свим странама света па и у братској Грчкој.

Архимандрит Евсевије Меанџија

Фото: глумац Арис Серветалис у студију снима аудио-књигу Старца Тадеја “Какве су ти мисли такав ти је и живот“

 

 

Pin It on Pinterest

Share This