Izaberite stranicu

Изложубу Отисци градитеља посвећену стогодишњици рођења и 15 година од смрти архитекте Бранка Пешића 22. октобра 2021. године у Установи културе Пароброд отворио је историчар уметности и ликовни критичар Никола Кусовац. Преосвећени викарни Епископ хвостански г. Јустин је прочитао поздравно писмо и пренео благослове Његове светости Патријарха српског г. Порфирија.

„Данас када су деценије и године планирања и изградње, заправо величанствених грађевинских подвига, са маестралним технолошким иновацијама, уз неизвесност око финансирања радова иза нас, а при свакоме доласку до Спомен храма Светог Саве и уласку у Храм, дивимо се његовој грандиозној лепоти, сјају мозаика, узживамо у благољепију и торжеству богослужења, не смемо заборавити оне који су за то најзаслужнији. Овде апсолутно у првом реду имам на уму блаженог спомена патријарха српског г. Германа и професора Бранка Пешића“, написао је, између осталог, Патријарх Порфирије у свом поздравном писму.

Аутобиографски записи под називом „Сећања“, које је посветио својој породици, били су испирација да се изложба постави у првом лицу где нас сам Бранко као наратор води кроз детињство, одрастање, турбулентна времена студије и изазове. Упознаје нас и са личностима које су пролазиле кроз његов живот и утицале на његово формирање од Лизе и Пјера Крижанића, Иве Андрића, Милана Ракића, професора Дерока, Несторовића, Злоковића, браће Крестић и других.

Aрхитектa Бранкo Пешић оставио је за изванредан опус и сложено градитељско дело у преко сто дела на различитим пољима архитектонског стваралаштва. Уз вишедеценијску педагошку делатност професора Грађевинског факултета (1951-1986), успешно и ефикасно je водио изузетно компликоване грађевинске пројекте, као што су изградња тада највише грађевине на Балкану, Палате Београд, висине преко сто метара (1974), као и још већи и захтевнији подухват, наставак градње Храма Светог Саве, педесет година после започетих радова.

Од његових многобројних реализованих пројеката велики део опуса посветио је изложбеној и сајамској архитектури. На архитектонским конкурсима добио је преко двадесет награда. Међу остварењима су му и тридесетак црквених објеката и конака међу којима се истиче црква Св. Петке на Чукаричкој падини. Био је председник и члан бројних стручних жирија и учесник изложби. На месту председника секције архитектуре УЛУПУДС-а је био 14 година, а затим четири године и председник УЛУПУДС-а. Председник Савеза примењених уметника и дизајнера Југославије – СПИД-ЈУ био је годину дана. За свој рад добио је више медаља и диплома за ангажовање на културном и стручном пољу.

Изложба ће бити отворена до 5. новембара 2021. године

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This