Izaberite stranicu

У оквиру трибине „Свободијада“, у уторак 19. октобра 2021. у Никшићу је одржана промоција књиге „Драме“ аутора Јанка Јелића.

Учеснике промоције и бројну публику поздравила је Милица Бакрач, уредница трибине, наводећи да „Свободијаду“ организује ЈУ „Захумље“ под окровитељством Општине Никшић.

„У овој модерној, чак, луксузно опремљеној књизи објављене су четири Јелићеве драме: Позориште у Горњој Бати, Регионални центар – драма која је ушла у ужи избор за награду Стеријиног позорја из Новог Сада, Слобода и независност и Чудовиште“, навела је Бакрач.

Књижевник Будимир Дубак, рецензент књиге, оцијенио је да се међу новијим српским писцима у Црној Гори издваја Јанко Јелић, прије свега, по особеном хумору који је у функцији оштре друштвене сатире.

„Ту поетичку вокацију писац је наговијестио својом првом књигом пјесама Побуна ствари, потом шире поставио у роману Биљежница из преображаја, а нарочито развио збирком приповједака „Златни човјек – приче испред сеоске продавнице, за коју је добио награду Радоје Домановић“, оцијенио је Дубак.

По мишљењу мр Александра Ћуковића књига „Драме“ представља дјело којим аутор потврђује све оне књижевне постулате којима апсурд превазилази величину индивидуалног искуства.

„Код Јелића дух апсурда своју присутност остварује и на нивоу колективног садржаја гдје такође има различите манифестације отјеловљења“, запазио је Ћуковић.

Аутор промовисаног дјела, Јанко Јелић је захвалио свима који су помогли објављивање књиге „Драме“, те организаторима њене промоције, а потом, у свом оригиналном и сатиричном маниру, захвалио и Влади Црне Горе.

„Хвала овој данас која ми је омогућила да се запослим, али, још више, хвала оној прије, јер да није било ње и људи који су затворили врата институција за мене и моју браћу, питање је да ли бих уопште био књижевник. Надам се да ћу још увијек имати инспирације и мотива да наставим са писањем“, рекао је Јелић.

Модератор вечери била је Милица Бакрач, која је подсјетила на Јелићев књижевни опус, којег чине: збирка поезије „Побуна ствари“, роман „Биљежница из преображаја“, збирка сатиричних прича „Златни човјек – приче испред сеоске продавнице“ и књига „Драме“. Добитник је неколико књижевних признања, међу којима се издвајају признања на Стеријином позорју у Новом Саду, на Нушићијади у Ивањици и, као најзначајнија, награда „Радоје Домановић“ за најбољу сатиричну књигу на српском језику 2018. године, која му је додијељена од стране Удружења књижевника Србије.

Извор: Радио Светигора

Pin It on Pinterest

Share This