Izaberite stranicu

У которској Галерији солидарности синоћ је отворена изложба “Котор оком Здравка Велимировића”

“Изложбом “Котор оком Здравка Велимировића” у Галерији солидарности наш незаборавни суграђанин се још једном представља у граду за који је толико везан и гдје је, уосталом, у згради преко пута Галерије, провео добар дио живота. Доласком са породицом из Цетиња у Котор Здравко је у нашем граду стекао гимназијско образовање, али и прихватио специфичћан начин живота Котора тога времена који му је, како је радо истицао, помогао да се касније укључи у интезивне токове велеграда. Уосталом, у аутобиографским биљешкама Здравко је издвајао Цетиње и Котор као градове који су посебни у његовом животу, али и којима се враћаокасније кроз плодно стваралаштво, кроз филмску и фото камеру”, казао је отварајући изложбу новинар у пензији Душан Давидовић.

Велиморивћ је, подсјетио је Давидовић, радо цитирао чувеног академика Милоша Ђурића који је говорио “на Цетињу и у Котору људи су живјели за горњу половину тијела”.

“Уз изузетан рад на филму и остварења која су и данас присутна, овог љета је на Канском фестивалу приказан римејк филма ДАН ЧЕТРНАЕСТИ у режији Здравка Велимироивића, а памте се и друга филмска остварења која је радио са водећим глумцима тога времена.

Но, визуре Котора и Боке инспирисали су Велимировића да сними пет кратких и један дугометражни документарни филм о Котору који се чувају у Црногорској кинотеци, а један дио биће приказан и за вријеме трајања изложбе у сусједној просторији.

Упоредо са филмским стварањем Здравко је увијек носио ифото апарат и тако су настале бројне фотогрфије из наше средине , али и широм Црне Горе. Имао је истанчан осјећај за кадар, за пејсаж, крајолик и нарочито је уочавао посебан израз лица људи које је сусретао. Зато његове радове треба посматрати дуго и анлизирати…

Свестрано образован и активан и ван основних обавеза на професионалном плану, Здравко Велимировић је дао допринос афирмацији културних вриједности Котора на разним мјестима, а као предсједник жирија КПЗ Србије 2004. потписао је Одлуку о додјељивању изузетне Вукове награде СПД Јединство из Котора.

У богатој каријери Здравко је заслужио двије Тринаестојулска награде, те бројне нагарде на фестивалима широм свијета.

У Котору, којему је поклонио богату фото архиву и фотосе, добитник је награде 21. Новембар, Бокељске морнарице, а почасни је члан СПД Јединство.

Био је редовни члан ЦАНУ, редовни професор Београдског универзитета и декан Факултета филмске умјетности.

Оотварајући изложбу “Котор- оком Здравка Велимировића” изражавам наду, која није само моја, да ћемо у Котору знати да на одговарајући начин обиљежимо да је у нашој средини живио, стварао и оставио богати умјетнички опус умјетник Здравко Велимировић”, казао је Давидовић.

Син Здравка Велимировића, Младен Велимировић, казао је да је изложба уприличена у простору који се налази преко пута некадашњег стана његовог дједа Луке, професора и директора Гимназије у Котору.

“Мој отац је становао у кући Бућа на првом спрату. Драго ми је што је изложба уприличена у мјесецу октобру када се Котор након туристичке сезоне поново враћа Которанима. Мислим да је Котор и одрастање у овом граду дало мом оцу инспирацију током бављења филмом. Драго ми је да сте овдје вечерас да погледате Котор који је фотографисан од стране мог оца филмом, значи аналогно, не дигитално, тако да вечерас можете добити прави дојам зашто је боја управо таква на фотографијама”, рекао је између осталог Велимировић.

На изложби је представљена 31 фотографија Котора и Црне Горе, као и два документарна филма Здравка Велимировића посвећена Котору, ,,Како спасити град” и ,,У спомен славне морнарице”.

Отварању изложбе  присуствовали су и архијерејски намјесник которско-тиватски, парох которски, протојереј Немања Кривокапић, диригент СПД Јединство Михајло Лазаревић и чланови Српске православне црквене општине Котор.

Извор: СПЦО Котор

Фото: Радио Котор

 

 

Pin It on Pinterest

Share This