Izaberite stranicu

Друга годишња изложба полазника школе калиграфије „Дијак“ свечано је отворена синоћ 11. октобра, у парохијском дому Храма Св. Саве у Београду.

Изложбу је благословио Његово преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског. Преосвећени владика је отварајући изложбу пренео и најискреније честитке Патријарха Порфирија на успешном раду ове школе.

“Достојевски је рекао на једном месту лепота ће спасити свет и заиста калиграфи у том подвигу спасења света дају не мали допринос. Они чувају лепоту рукописа и на тај начин од заборава и историјске прашине чувају многе списе које касније генерацијама служе на понос. Замислите српску историју и културу без Мирослављевог јеванђеља. А ми Срби, хвала Богу, имамо шта да чувамо“, казао је владика хвостански и додао: „Овакве изложбе и овакви ентузијасти који чувају од заборава наше ћирилично писмо, јесу велико дело и јесу подстицаји нама за очување писма, али свакако подстицај и за усавршавање у краснопису и лепоти израза писане речи.”

Присутнима се обратио Душан Мишић, дипломирани ликовни уметник црквене уметности и оснивач школе: “Пред нама су радови који су израђени у протеклих годину дана рада школе у Београду и манастиру Студеница. Радове су изложили 23 полазника и ево испред нас заиста једна дивна слика очувања ћирилице и културне баштине.”

Целокупну атмосферу свечаног отварања друге годишње изложба полазника школе калиграфије „Дијак“ употпунила је етно група „Аманет“.

Изложба ће бити отворена до петка, 15. октобра 2021. године.

Школа калиграфије „Дијак“ основан је по благослову блаженопочившег Патријарха Иринеја у јуну 2019. године. У протекле две године кроз школу је прошло 68 полазника који су савладали основни курс калиграфије и урадили свој први рад.

 

Pin It on Pinterest

Share This