Izaberite stranicu

Крстовдански број Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске у знаку је устоличења Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија, чије је усхођење на трон означила реченица: „Они се мене одричу, ја њих нећу – то су моја браћа и мој народ”, из бесједе на литургији у Цетињском манастиру 22. августа 2021. године. О величанству Божјег дјела устоличења и дочека Његове светости патријарха Порфирија у Црној Гори говоре репортаже са устоличења на Цетињу и саборне архијерејске литургије у Храму Васкрсења Христовог у Подгорици, као и бесједе изговорене тим приликама, затим честитке упућене новом митрополиту, као и одабране фотографије. Међу публикованим бесједама jeсу двије Његове светости патријарха Порфирија: „Потребан нам је само Христос”, изговорене уочи устоличења и бесједа изговорена послије устоличења „Да се разведри над Црном Гором”, затим приступна бесједа митрополита црногорско-приморског Јоаникија „Служићу братском помирењу у Црној Гори” и његова бесједа испред храма уочи устоличења „Ова Митрополија се прославила светошћу”. Светигора је објавила и говор архиепископа катарског Макарија, који је 5. септембра служио у Подгорици, „Гоњена Црква је процвјетала Црква”, владике диселдорфског Григорија: „Црна Гора је библијска земља библијских људи”. А у тој библијској земљи живи Христов народ, тј. ријечима патријарха српског Порфирија „Народ Црне Горе је Христов народ”, како је Патријарх казао у интервјуу који је с њим водио протојереј Никола Пејовић.

Каква је била та драматична цетињска ноћ 4. септембра, уочи устоличења, свједочи  ђакон Павле Љешковић у тексту „У град смо ушли са цвијећем”.

Од бројних честитики новом митрополиту, публикованим у Светигори, издваја се „Добродошлица Митрополиту Јоаникију II Мићовићу” академика Матије Бећковића.

Остали догађаји Митрополије црногорско-приморске ушли су у Љетопис митрополије. Међу њима је и VIII Трг од ћирилице и један тужан и изненадан догађај. Нашу митрополију напустила је и невјеста Христова Јакова.

Сва суштина овог броја може стати у уводнику главног уредника Светигоре Раја Војиновића „Аде, гдје ти је побједа?”, пошто се поред свих препрека испунило Божје дјело устоличења епископа. А епископ је икона Христова, како стоји у наслову богословског есеја протојереја Слободана Лукића.

Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This