Izaberite stranicu

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије говорио је данас у Јасеновцу и о недавним догађајима у Црној Гори и покушајима да се спријечи устоличење Митрополита Јоаникија.

“Желим да кажем Urbi et orbi, са покушајем да се представи борба за Цркву неки су хтели заменом тема и зашто да не кажем у Црној Гори, на силу спречити чисти верски чин. Тај гандијевски мирни отпор је на силу, испаљивањем метака и бацањем камења, хтео спречити оно што је уставом загарантовано, а то је право на верску слободу. У тој кући, у којој је годинама становао митрополит Јоакиније, дакле заменом теза, на силу, неко нас је хтео спречити да дођемо у своју кућу”, рекао је Његова Светост, преносе Новости.

Патријарх је рекао да су неки тврдили да је ријеч о насилницима, а сви који су видјели што се догађало на вјерском скупу могли су се да увјере да је то миран хришћански скуп. Нико из свијета није дошао јер се жељела показати добра воља и само молити ”да нас пусте у нашу кућу”.

“Али некоме одговара да праве поларизације. Знам ја то добро и одавде. Молимо се и за тог и за све који су били заведени са намером да нас спрече да будемо оно што јесмо, да постојимо. Можете протестовати, али нас не спречавајте да постојимо, да се одрекнемо своје душе. То напросто није могуће”, рекао је он..

Патријарх Порфирије је вјерницима казао да је услиједила и велика превара, па се замјеном теза покушало Српску православну цркву прогласити изазивачима сваког зла и конфликта.

“Бојим се, а сетићу се на овом месту да је то добро позната стара метода. Прогласите некога да је апсолутно зло, дали сте право свакоме да како жели и када жели елиминише то зло. Место на којем смо илустрије такву методу”, пручио је Њеова Светост Патријарх Порфирије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This