Izaberite stranicu

На 12. недељу по Духовима, у дану када наша Света Црква прославља, пренос моштију Св. Александра Невског, Св. Кирила, Никона и Макарија као и Сабор српских Светитеља – служена је Света Литургија у подгоричком храму Светог Георгија.

Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Јован Радовић уз саслужење протојереја ставрофора Милете Кљајевића, протојереја ставрофора Драгана Станишића и ђакона Луке Павићевића.

Након прочитаног Јеванђелског зачала, словом поуке сабранима се обратио, прота Кљајевић:

Подсетивши нас на разговор који се водио између богатог младића и Господа Исуса Христа, отац је подсетио на питање које му је младић упутио, на моменат када му се обратио речима – Учитељу благи, какво ћу дјело да учиним да имам живот вјечни ?

По сведочанству Јеванђелисте Луке овај младић је био некакав кнез, а уз то и богат човјек, коме нису могли ни положај, нити његово богатство – да обезбједе вечни живот, како је казао прота Кљајевић, запажајући да је младић тиме сматрао да тако може постићи неко посебно добро – Али Које и какво добро ? упитао је прота.

Јер сигурно да је свакако слушао од људи о Христу, о Његовим проповиједима о Његовој Љубави и Милосрђу – које безрезервно дијели људима.

Прота стога закључује да је богати младић, од свог дјетињства испуњавао све Божије заповијести али да није могао и није хтео да прихвати савет Господа, – да би достигао тражено савршенство.

,, Овај младић је био дијете закона али није могао да постане дијете Благодати Божије, а ми смо кроз Христа, дјеца благодати, кроз које постижемо спасење. “ казао је прота у своме обраћању.

Потребно је да непрестано жудимо за савршенством и да у нашим немоћима и слабостима – увијек тражимо са чврстом вјером и непоколебивом надом, помоћ Божију, подвукао је отац.

,, И кад нам недостаје чврста вјера, замолимо се Господу Богу, да нам дода, да нам дометне вјере – ако је ослабила вјера, наша љубав према Богу и према браћи својој, молимо се Богу извору Љубави и Милосрђа да у нашем срцу загреје пламичак активне Љубави и благодаћу Духа Светога, претвори је у огњени пламен, који ће моћи да загрије наше срце, за свако добро дјело, Богуугодно.!“

Прота је затим нагласио да уколико приметимо да наш живот није у свему, у складу са спасоносном Божанском науком, Христовом – да скрушено и смирено упутимо срдачну и топлу молитву нашем милостивом Оцу небеском, да се у нас усели Дух Свети, Дух Господњи, Дух Разума и страха Божијега, како би нам помогао уз наш уложени труд, да се гријеха бојимо и клонимо и свих Богу неугодних дјела – да у свему испуњавамо Вољу Божију и извршавамо са смиреношћу све његове заповијести; да живимо у љубави, у правди и истини и сваком богуугодном дјелу.

На крају свога обраћања прота Кљајевић је пожелио да данашњи просветитељи српски чији сабор прослављамо, молитвама њиховим и свих слављеника и Св. Ђорђија Побједоносца, заштитника  Светога храма, – Господ благослови све нас и сроднике наше и оне благословено одсутне из оправданих разлога, чија имена Господ зна, на многаја и благаја љета.

Присајединивши се са Светим Телом и Крвљу Господњом – заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је уз пригодно послужење, у Светогеоргијевском Дому.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This