Izaberite stranicu

Његовом Високопреосвештенству

Високопреосвећеном Јоаникију

Митрополиту црногорско-приморском

 

Ваше Високопреосвештенство, драги Владико!

Од срца Вам честитам избор на древну катедру црногорских Митрополита, и шаљем Вам свој братски цјелив на дан Вашег устоличења.

Овог свечаног дана архипастири, свештенство, монаштво и вјерна чада Православне Цркве сабрали су се у Цетињском манастиру, да заједно изврше Тајну над Тајнама – Свету Евхаристију – и заједно узнесу усрдне молитве за Ваше Високопреосвештенство, којег је небески Творац и Промислитељ свијета, саизвољењем Светога Духа и решењем Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве поставио на високу дужност митрополитског служења.

Ви сте били достојан саподвижник Вашег блаженопочившег претходника, Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија – изванредног архипастира и богослова, који нам је свима оставио примјер живота у цјелости посвећеног Богу. Заједно са њим Ви сте на себе узели архипастирско старање о обнови црквеног живота у Црној Гори у једном веома сложном времену, када је православни живаљ на Косову и Метохији и другим српским земљама трпио страшна страдања.

И садашње вријеме, оно у којем је по промислу Божијем Вама опредијељено да руководите Митрополијом црногорско-приморском, пуно је изазова и искушења. У послушању пред вољом Божијом, Ви сте прихватили ту нимало лаку дужност надајући се у истинску помоћ Божију и подршку цијеле Цркве. Знајте, драги Високопреосвећени Владико, да је и православни народ Украјине молитвено заједно са Вама.

Молимо се Господу Исусу Христу, добром Пастиру и Првосвештенику наше вјере, да Вам дарује своју помоћ у служењу Српској Православној Цркви и у руковођењу православним народом на путу спасења.

Опет и опет, узвикујемо Аксиос Вашем Високопреосвештенству! У име цијеле пуноће сестринске Украјинске Православне Цркве, желимо да Вас Господ чува и кријепи у добром здрављу тјелесном и душевном на многа и блага љета!

С љубављу у Христу,

Митрополит кијевски и цијеле Украјине

Предстојатељ Украјинске Православне Цркве

ОНУФРИЈЕ

5. септембар 2021. г, Кијев

 

Pin It on Pinterest

Share This