Izaberite stranicu

„Све ће протећи у најбољем реду и данас и сутра. Нема никаквог разлога да не буде тако. Сви смо сведоци да тензије које се дижу нису верске природе, већ искључиво политичке. Међутим, то сигурно не може да баци сенку на суштину овог догађаја, а то је искључиво верски чин“, каже за „Спутњик“ отац Никола Пејовић, главни и одговорни уредник радија „Светигора“.

Отац Никола је за „Спутњик“ говорио о ситуацији у Црној Гори уочи данашњег дочека Патријарха Порфирија и сутрашњег устоличења Митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру.

Тензије у Црној Гори – политичке

Он је истакао да је чин устоличења право које припада свакој верској заједници, па тако и Српској православној цркви и Митрополији црногорско-приморској.

„Учинили смо све да тензије буду што мање. Нисмо дали повода ниједним потезом, ни речима ни порукама нити било каквим изјавама, не зато што нисмо имали шта да кажемо, него зато што сматрамо да тензије трају већ неко време и мислимо да ће све то проћи у најбољем реду, јер, заиста, ако желимо да градимо савремену, модерну, демократску ,секуларну, грађанску Црну Гору, онда је то неспојиво са брањењем верској заједници да обавља своје верске послове у својим верским објектима“, напомиње отац Никола.

Отац Никола прокоментарисао је и то што су поједини грађани данас почели да руше заштитну ограду постављену испред Цетињског манастира рекавши да сваки човек својим понашањем, речима и делима сведочи о себи.

„Оно што сваки човек носи у себи, то ће и представити јавности. Тако и та група људи има потпуно право да, у оквирима Устава и закона и начина на који мисле, остварују своја права. Што се нас тиче, ми ту немамо никакав проблем. Полиција процењује безбедност и предузима одређене радње по том питању. Ја ту не видим ништа страшно“, каже отац Никола.

„Домовина се чува лепим васпитањем и понашањем“

Он је оценио да су верници у Црној Гори, који су месецима протестовали због спорног Закона о слободи вероисповести, били „на висини задатка, стрпљења и трпљења“ и да су показали велику одговорност, зрелост и мудрост, јер борба Цркве није била ни против кога, већ је жеља била да православни верници у оквиру Устава и закона имају исто што и остали верници и грађани.

На питање која је порука верницима у Црној Гори, с обзиром на то да су све планиране литије отказане, отац Никола одговара:„Ја сам убеђен да ће и ово вечерас бити наставак литија и да ће верни народ и омладина који вечерас дођу још једном показати да се домовина најбоље чува лепим васпитањем и понашањем“.

Извор: Спутњик

Фото: © Sputnik / Радоје Пантовић

Pin It on Pinterest

Share This