Izaberite stranicu

Дванаесте вечери манифестације „Трг од ћирилице“, које је одржано 26. августа 2021. године на Тргу Херцег Шћепана у Херцег Новом, уручене су награде „Печат Херцег Шћепана“  и „Ћириличник“ овогодишњим лауреатима пјеснику  Милутину Мићовићу и Институту за српску културу из Никшића.

На самом почетку вечери, хор „Свети Сава“ из Херцег Новог, приредио је омањи концерт и дао тон ове вечери, која је круна овогодишње манифестације.

Потом се присутнима обратио књижевник Радомир Уљаревић, који је прочитао образложење жирија о уручењу награде „Печат Херцега Шћепана“ Милутину Мићовићу.

„Опредељујући се за овог аутора, жири је имао у виду његову вишедецинијску посвећеност књижевном раду. Он доследно и неоступно исписује своје прозе, есеје, колумне, коментаре стихове, спајајући традиционалне и модерне поступке. Његова цјелокупна поезија је продужена варијација унутрашњег преиспитивања и превредновања, а све у оквиру властитог поетског стила, који је сачувао самосвојност и оригиналност”, ријечи су којима је Уљаревић описао књижевни стил овогодишњег добитника.

Након тога, прочитано је и образложење награде „Ћириличник“ која се уручује Институту за српску културу из Никшића.

Институт постоји од 2016. године и представља једину „научно – истраживачку установу, која се бави истраживањем, вредновањем и презентовањем, богатог српског културног и духовног насјеђа, на тлу данашње Црне Горе, али и из сусједних области“, стоји у тексту образложења.

Непосредно прије уручења награда, публици су се обратили овогодишњи лауреати Милутин Мићовић и Будимир Алексић, у име Института, а награде је уручио Будимир Дубак, предсједник жирија.

У свом обраћању Милутин Мићовић, истакао је важност постојања манифестације „Трг од ћирилице“ и подјсетио да је “Трг од ћирилице” у Херцег Новом „постао једна од оаза српске културе у Црној Гори и мјесто скоро култне духовне саборности.“

„И Црна Гора, ми тако свједочимо, стоји на српској култури, језику и писму, Црна Гора стоји на Цетињу и Ловћену, иако је по тим питањима наметнута велика полемика данас у Црној Гори. Али показује се, оно што је вриједно, не може да потоне, не може се заборавити, као што показује овај Трг и име Херцега Стјепана“, истакао је Мићовић током свог излагања.

Будимир Алексић, захвалио се на урученој награди и повјерењу које је указано Институту за српску културу. Он је истакао да “Трг од ћирилице” опстаје захваљујући прегалаштву једном од стубова ове манифестације, оцу Радомиру Никчевићу,  који се у оквиру ове манифестације „организованом акцијом, супроставио једном деструктивном, идеолошком пројекту, елиминисања имена српског језика и потискивања ћириличног писма из ове земље.“

Други дио вечери, протекао је у поетском тону. Својим стиховима, херцегновској публици су се представили пјесници: Сава Радуловић из Никшића, Вишња Косовић, Снежана Вукићевић Чворо, Оливера Доклестић, Милун Ђурђевац, Теодора Ковач и Бранка Денда из Херцег Новог.

Јовица Вукасовић

 

Pin It on Pinterest

Share This