Izaberite stranicu

Пјесан Богу, слава роду! – порука је једанаесте вечери манифестације Трг од Ћирилице

На Тргу Херцег Шћепана, 25. августа 2021. године, одржано је једанаесто по реду вече манифестације “Трг од Ћирилице”, којом је обиљежено 110 година од освећења Храма Светог Архангела Михаила на истоименом тргу, у чијој је порти одржано ово вече.

Својим присуством ово вече су, поред многобројних гостију, увеличали и министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић, конзул републике Србије Зоран Дојчиновић, градоначелник Херцег Новог Стеван Катић и предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић.

На почетку вечери, старјешина храма отац Никола Тодоровић, поздравио је и благословио све присутне и у свом говору истакао значај овог храма за Херцег Нови и српски народ у Боки которској.

1858. године, становници Херцег Новог, откупили су земљиште на Тргу Белависта, како би обновили давно порушен Храм Светог Архангела Михаила, који је у своје вријеме подигао Херцег Стјепан и посветио га својој крсној слави.

О историји храма говорио је историчар и публициста Небојша Рашо.

“Стил цркве је био свакако у самом врху тог времена. Шиљци на ободима, иако подсјећају, немају узор ни у готичкој, ни у исламској култури. Судећи по њиховој стилизацији, они су наговештај једног новог израза у архитектури познатог по имену сецесија“, изјавио је Рашо, говорећи о ономе што овај храм одвајају од свих храмова у Српској цркви.

Потом је уследило читање поезије пјесникиње Теодоре Ковач (Кошарац) која је прочитала своје стихове, који су настали инспирисани Херцег Новим и овим храмом.

Најупечатљивији дио вечери био је концерт музичке школе “Мокрањац” из Београда, који су извели низ пјесама из разних крајева на којима живе Срби. Вокални састав праћен кимвалима у извођењу њихових професора, употпунио је ово вече и херцегновску публику оставио без даха. Аплауз није изостао.

Јовица Вукасовић

Pin It on Pinterest

Share This