Izaberite stranicu

Јуче, 23. августа, у Подгорици је у име братства предjседник Драгољуб Васиљевић уручио новчану помоћ оцу Миломиру Вулевићу, управнику народне кухиње. Тим поводом разговарали смо са г. Васиљевићем.
-Реците нам на који начин и колико дуго сте прикупљали средства за ову донацију?
Препознавши потребу и важност онога што ради Народна кухиња, која функционише при храму Христовог Васкрсења у Подгорици, а знајући да се искључиво издржава путем прилога и да притом храни 200 породица сваког дана, схватили смо да дио својих активности треба да усмјеримо у том правцу.
Овога пута одлучили смо да средствa прикупимо постављањем донаторских кутија у храмовима Српске Православне Цркве у Котору у договору са которском црквеном општином и братством храма, као и продајом мајица са ликом блаженопочившег оца Мома, нашег оснивача, од чега је сва добит ишла за ову намјену. А ова акција је трајала оквирно мјесец дана.
-Поменули сте почившег протојереја-ставрофора Момчила Кривокапића и оснивање братства. Када је основано братство и каква је била улога оца Мома у његовом раду?
Братство православне омладине Свети Лука је основано 1995.г. од стране оца Мома, који је препознао потребу и жељу омладине за тим начином удруживања. Први предсједник био је тадашњи ђакон, а сада протојереј и старјешина храма Св. Николе, отац Немања Кривокапић. Братство је увијек дјеловало у сарадњи и са благословом оца Мома. Он је био неко ко је у свему учествовао ослушкујући потребе и идеје младих, а и сам дајући идеје и савјетујући кад је било потребно.(За опширнјие кликните на наслов)

-Од када сте ви предсједник и које бисте активности истакли у том периоду?
Дошао сам на мјесто предсједника крајм 2017. године. Осим редовних активности истакао бих неколико посебних догађаја који су обиљежили рад братства у овом периоду.
Почетком 2018. братство је организовало акцију прикупљања средстава за помоћ Косову и Метохији. Тада смо скупили 3500 евра и извесну материјалну помоћ у виду прехрембених намирница и гардеробе. У јуну те године смо посјетили Косово и Метохију и дио помоћи уручили братству манастира Високи Дечани, а дио призренској богословији. Осим тих значајних мјеста наше историје и духовности посјетили смо и Пећку патријаршију и Грачницу.
Након тога, те исте године, чланови братства су активно учествовали у организацији великог хуманитарног догађаја “Котор за Космет”, који је организовала хуманитарна организација “Делије” из Београда, гдје су прикупљена веома значајна средства за помоћ манастирима на Косову и Метохији.
Осим тога, већ сам поменуо редовне активности, оне подразумјевају стално учешће братства у прикупљању и расподјели пакета потребитима на територији општине Котор, које организује Црквена општина Которска у сарадњи са Колом српских сестара о већим црквеним празницима.
У периоду који је сад већ за нама, а односи се на велики напад бивше власти на имовину СПЦ у Црној Гори, и братство је, наравно, дало допринос заштити светиња.
Наиме, први значајнији напади десили су се, као што је познато, на Михољској превлаци код Тивта, када је било неопходно даноноћно штитити крстионицу, јер је постојала основана опасност од рушења. Током тог периода чланови братства су се свакодневно смењивали са браћом из Тивта, Будве и Херцег Новог и стражарили код крстионице.
Након тога су уследиле литије,а братство је у два наврата, са благословом которског свештенства, организовало литије које су претходиле молебанима у цркви Светог Николе, а кретале су се од цркве Покрова Пресвете Богородице на градском гробљу у Шкаљарима до цркве Св. Николе и успут прикупљале вјерне који су у духу заједништва и братске љубави узносили молитве за спас светиња. С Божјом помоћи и молитвама Пресвете Богородице, сведоци смо да су молитве уродиле плодом.
-Колико братство тренутно броји чланова и које су будуће активности?
Братство броји око 30 чланова. Тренутно је у току акција прикупљања средстава за браћу на Косову и Метохији и план је да у септембру или октобру, у зависности од обавеза браће свештенослужитеља которских и чланова братства, пођемо на Косово и да прикпљена средства уручимо онима којима је сада најпотребније.
Поред тога бићемо, као дио братства православне омладине Црне Горе Свети Архангел Михаило, укључени у организацију устоличења Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско – приморског г. Јоаникија на Цетињу, 5. септембра.
Искористио бих ову прилику да позовем све младе људе који имају жељу и вољу да се прикључе раду братства и да себи дају могућност да, у времену пада хришћанских и моралних вриједности уопште, учине нешто добро за себе и своје ближње тако што ће се изграђивати у православном духу, духу љубави. Вјерујем да у Котору можемо имати још јачу заједницу од ове која већ постоји и која може у многоме допринјети очувању вишевјековне православне традиције у овом граду, Краљевом граду, како је отац Момо то често волио да каже.

Извор: СПЦО Котор

Pin It on Pinterest

Share This