Izaberite stranicu

Акцију под називом ,,Божур за дјецу Ораховца“ која има за циљ изградњу спортске сале за децу и омладину у Ораховцу, за нешто више од пола године од покретања, подржало је и куповином божур привеска, мајице или уплатом на неки од наменских жиро рачуна помогло више хиљада људи из различитих делова света од Аустралије до Америке.

Акцију је благословио Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије, и уступио земљиште у власништву Епархије да се на њему изгради спортска дворана по пројекту који је даривао архитекта из Тополе Небојша Глишић.

Штампањем привезакака са натписом “Божур за дјецу Ораховца” акцију су покренули млади људи удружени око НВО “Пандурица“ из Никшића, а у сарадњи са родитељима и професорима Гимназије Ораховац из Ораховца, парохијом ораховачком и Привременим органом Општине Ораховац.

У старту је акцију подржала Хуманитарна Фондација “Осмех на дар” из Београда која је уступила свој жиро рачун, а волонтери ове организације (Ивана Петковић и Јелена Ћировић) су се побринули да привесци стигну на адресе људи који су пожелели да их имају и помогну акцију.

Штампањем мајица на којима су симболи Ораховца (слика цркве у Ораховцу окружене божурима, грожђем и стиховима песме “Ораховцу башто рајска”) акцију су подржали уметница пореклом из Призрена Душица Нешковић и Српска омладина за Космет са Петром Јосиповићем на челу, захваљујући којима су мајице и стизале на адресе широм света.

У сарадњи са парохом ораховачким о. Миланом Станојевићем и председником Привременог органа Општине Ораховац Александром Мицићем акцију је од самог покретања водила професорица српског језика из Ораховца Оливера Радић, која је и координатор пројекта.

На радост деце и свих житеља српског дела Ораховца подршка акцији је свакодневно пристизала из готово свих места у Србији, али и из земаља у окружењу: Црне Горе, Републике Српске, Македоније…

Нада Хаџи Перић Призренка која живи и ради у Београду са супругом Браниславом је штампала књигу “Песма на дар” и новчаним прилогом од продаје исте подржала акцију.

Српско сабрање “Баштионик” из Бања Луке је у оквиру своје Видовданске акције прикупило 3.300 евра за акцију “Божур за дјецу Ораховца”, а сав приход од продаје своје књиге за акцију је наменио и млади књижевник Дражен Паспаљ из Бања Луке.

Широм света су се организовале хуманитарне вечери на којима су прикупљана новчана средства за децу из Ораховца и заједничким снагама је прикупљено готово 50 000 евра, што је пре најновијих поскупљења челика и била коначна сума за изградњу дворане.

Захваљујући Гроздани Драгићевић из Камбере и брачном пару Горану и Маји Јаснић из Перта који су са свештеницима Станком Србљанином и Александром Трнинићем покренули акцију у Аустралији, при парохијама Св. Василија Острошког( у Менингу и Рокинхему) и у Камбери прикупљено је 17.800 евра .

Из Калифорније је захваљујући председнику удружења Bay Area Serbs Ђорђу Милићу, новац у износу од 2.512 $, који је ова организација прикупила заједно са храмом Св. Тројице у Мораги за акцију, стигао до Епархије рашко-призренске, а у Тексасу је прикупљено 2.500$ захваљујући Марији Глушћевић Драганић и парохији Света Три јерарха.

Из Немачке је подршка стигла од Хуманитарне хришћанске заједнице ,,Радости моја”, из Штутгарта, Црквене општина из Хамбурга, од Српско-баварског удружења из Минхена, Европског фронта солидарности са Косовом из Дрездена, а акцији се прикључио и игуман Доротеј из манастира Свете Тројице, Бредаред код Бороса у Шведској.

Захваљујући Французу Франсои Гају из Стразбура, куповином привезака и мајица акцији су се прикључили многи појединци из различитих делова Француске, као и Француско-српско удружење у Ници.

Новчаним прилозима су акцију подржали и људи који су рођени у Ораховцу, а сада живе у различитим деловима света: Завичајно удружење Ораховац, Спасоје Грковић из Аризоне, Славица Мојсић из Чикага, Косара Витошевић Николић из Детроита, Весна Чабркапа Делић из Бергена, Стефана Радић из Вупертала, Голуб и Слађана Филиповић из Цириха и многи други.

Акцију су подржале и личности из културног и јавног живота као што су Петер Хандке, Даница Црногорчевић, Феђа Димовић, Весна Капор, Нада Хаџи Перић, Тамара Грујић, Борислав Косановић, Јован Зафировић, проф. др Милош Ковић, др Александра Новаков, Александар и Миљана Дунђерин и др.

У манастиру Фенек је са благословом игумана Макарија на празник Свете Петке у манастирској порти организована продаја мајици и божура, а сав приход уплаћен за децу Ораховца, а концертима и прилозима приликом посете Ораховцу акцију су помогли НАС “Сви за Космет”, Метохија за младе, Фондација “Делије”, Удружење “Умиљење”, Српска солидарност храном, Православно удружење “Свети Сава” из Новог Сада, Центар за међународну и јавну политику, многе школе са Косова и Метохије…

Много труда је у успех акције уложила и једанаестогодишња девојчица из Ораховца Павлина Радовановић која је на самом почетку одушевила све посетиоце друштвених мрежа својом песмом при сусрету са голманом Црвене звезде Миланом Борјаном, да би се касније на сваком месту где је позвана да представља свој Ораховац песмом, носила са собом мајице и божуре и увек се у Ораховац враћала прилозима за спортску дворану.

Велики број учесника у акцији је још једном потврдио да косовски дух живи иако силом историјских недаћа расејан по целој земљаској кугли. Сваки динар, долар или евро је добио вишеструку вредност јер је потврдио бригу за друге и жељу да и деца у Ораховцу добију спортску дворану и бар приближно живе као и деца у другим деловима света. Овом акцијом, која ће ускоро, како се надају организатори, бити приведена крају и започети изградња спортске дворане, манифествована је још једна од највећих српских вредности слога и јединство односно небитност идеолошких, политичких, територијалних, језичких и других разлика које нажалост често и неоправдано излазе на видело у нашем народу.

Из Ораховца и овим путем упућујемо захвалност свима који су на било који начин подржали и помогли акцију, у нади да ће спортска дворана бити ускоро изграђена и да деца и омладина добију своје место на којем ће се окупљати, уз спортске активности дружити и склоњени са улице, где су до сада играли фудбал и кошарку, бити мање изложени опасностима од свакодневних провокација који увек могу да прерасту у сукоб већих размера, што ни родитељи ни наставници у Ораховцу не би желели да се деси.

Оливера Радић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This