Izaberite stranicu

Митрополит Амфилохије је Његошевац који је давао вриједност времену у којем је живио и дјелао, не запуштајући своје таленте од Бога дате, борећи се увијек за непролазно људско достојанство и ловћенску висину Црне Горе

Међународна духовна академија “Свети Јевстатије Превлачки”, завршена је у суботу 31. јула 2021. године у Манастиру Светог Архангела Михаила – Михољској превлаци код Тивта, завршним словом др Синише Јелушића и Архимандрита Бенедикта Јовановића.

Др Синиша Јелушић је захвалио свим учесницима и изразио наду да се ова академија макар једним дјелом одужила Митрополиту Амфилохију, јер је његово дјело толико обимно да се не би могло смјестити ни у три академије. Он је такође рекао да је у протеклих шест дана говорило 50 учесника и најавио да ће свака следећа академија бити бар дијелом посвећена спомену Митрополита Амфилохија.

Архимандрит Бенедикт се као домаћин захвалио свим учесницима: ”Изражавам велику радост и задовољство што смо ипак ову академију успјешно обавили упркос свим препрекама”, рекао је и додао да је на академији окупљена сјајна екипа људи који су носили тако снажну енергију да се осећало присуство блаенопочившег Митрополита.

У оквиру Међународне духовне академије “Свети Јевстатије Превлачки” која је одржана у свештеној царској лаври, Манастиру Светог Архангела Михаила – Михољској Превлаци код Тивта, презентовано је више радова и излагања на тему “Митрополит Амфилохије –  личност, дјело, мисија”.

Традиционално превлачко саборовање почело је на Сабор Светог архангела Гаврила Светом архијерејском литургијом којом је началствовао Његово високопреосвештенство изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије уз саслужење епископа: пакрачко славонског г. Јована и буеносајреског и јужно-централно америчког г. Кирила.

Раднио дио Међународне духовне академије “Свети Јевстатије Превлачки” отворио је, и скуп благословио, Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централно амерички г. Кирило:

“Значај нашега драгога блаженопочившег Митрополита Амфилохија за црквени живот у Црној Гори, као што то смо сад сви свједоци, је огроман. Деведесетих година када је он дошао на историјску столицу црногорских митрополита, црквени живот у Црној Гори, како је о томе говорио прије њега Митрополит Данило, био је као жар запретан под пепелом. Митрополит Данило се старао да тај жар сачува, да он потпуно неугасне. Говорио је да ће послије њега неко доћи до тај жар разгори у ватру. И заиста се тако и догодило. За тих 30 година управљања Црквом Митрополита Амфилохија десиле су се многе значајне и велике ствари.

Ријеч Митрополита Амфилохија, а самим тим и Цркве у Црној Гори, била је увијек слободна, посвећена суштинским проблемима, са благом пастирском поуком, али често пута и са оштром критиком онима који су радили против традиције, културе, историје и духовности. Као финале смо имали чудесне, надахнуте Духом Божијим, литије у Црној Гори, које су архетипски представљале улазак Христов у Јерусалим. Тако је то предзнаменовало Митрополитову скору коничину и прелазак у други свијет послије његовог распећа. Али свједоци смо, и кроз овај симпосион данас и кроз будуће симпосионе, и кроз његово дјело и кроз Храм васкрсења у којем почива, да се он дубоко сјединио са Васкрслим Христом и наравно, не сам него је тежио да са Христом сједини и свој народ.”

Учеснике академије је својим словом поздравио и Андрија Радуловић из Министарства просвјете, науке, културно-умјетничког стваралаштва. Он је казао да је блаженопочивши Митрополит Амфилохије у својој личности као јеванђељски човјек сабрао многе дарове и подвиге који га потврђују као једну од водећих личности православне Цркве нашега доба, чијом смо заслугом достојно уписани у хришћанску цивилизацију Европе:

“За нешто више од три деценије на трону Светога Петра Цетињскога, владика Амфилохије је урадио много за своју Цркву и народ и као обновитељ духовног живота и као градитељ, теолог свјетског угледа и гласа, хришћански мислилац и преводилац значајних дјела, пјесник и бесједник, педагог и културни дјелатник, актуелни учесник савремене историје, Његошевац који је давао вриједност времену у којем је живио и дјелао, не запуштајући своје таленте од Бога дате, борећи се увијек за непролазно људско достојанство и ловћенску висину Црне Горе. Посебан феномен у савременом човјечанству су литије за одбрану светиња које је покренуо наш свети Митрополит Амфилохије заједно са владиком Јоаникијем.

Неупитан је значај ове духовне академије, која се одржава четврти пут по реду, за савремну хришћанску мисао овдје на Михољској Превлаци, у овом светом историјском мјесту. Посебно нас радује чињеница да о личности, дјелу и мисији блаженопочившег Митрополита Амфилохија говоре угледни и гласовити писци и професори, научници и теолози, од којих су многи били лични пријатељи, духовна чеда, нашег непролазнога владике.

На крају, желим успјешан рад учесницима овог високог духовног и научног сабрања, који ће резултирати и публиковањем зборника, што ће такође имати своју посебну вриједност за духовност, науку и културу Црне Горе.”

Првог радног дана академије, одржана је и промоција ,,Међународног зборника радова у част Митрополита Амфилохија и Епископа Атанасија (Јефтића)”, професора др Микоње Кнежевића, на којој су своје излагање, између осталих имали и изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, проф. др Јелица Стојановић, професор др Богољуб Шијаковић, професор др Милош Ковић.

 

Ово је прва година без присуства идејног творца превлачког духовног сабрања, блаженопочившег Митрополита Амфилохија, и то је један од разлога да оно буде тематски и молитвено њему посвећена.

Весна Девић

Отварање Међународне духовне академије “Свети Јевстатије Превлачки” и сва предавања на тему Митрополит Амфилохије – личност, дјело, мисија:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This