Izaberite stranicu

Музеј жртава геноцида и Дом културе Грачаница потписали су протокол о међусобној сарадњи, са циљем учвршћивања, бољег повезивања као и веће сарадње у реализацији пројеката из области културе, образовања, културе сећања, уметности и научно-истарживачке делатности.

У Дому културе у Грачаници директор ове установе Живојин Ракочевић је са директором Музеја жртава геноцида из Београда Дејаном Ристићем потписао протокол о међусобној сарадњи.

Директор Музеја Дејан Ристић је истакао да је улога музеја да истражује, публикује, презентује податке о геноцидима почињеним над српксим народом у 20. веку, као и над жртвама холокауста.

“Циљ нам је да кроз различите програме јачамо капацитете Музеја жртава геноцида, свест и знање о ономе што се десило у 20. веку и шта се још увек дешава на појединим подручјима наше земље или у региону, када је у питању положај српског народа. Стога нам је важно да успостављамо институционалну сарадњу”, казао је Ристић.

Он је напоменуо да потписани протокол није само обичан папир и да ће од септембра месеца бити организован читав низ програма који ће обухватити предавања, представљања књига, трибина, радионица за децу, биће приказивани документарни филмови и организоване изложбе.

“Врло је важно да на сваки могући начин јачамо везе установа културе на територји Републике Србије, а посебно на Косову”, поручио је Ристић.

Директор Дома културе Грачаница Живојин Ракочевић је навео да су са представницима Музеја жртава геноцида у претходном периоду већ остварили добру сарадњу.

“Потписивање протокола о сарадњи није почетак, већ формализација и институционализација онога што смо до сада радили, са намером да имамо размену у публикацијама, да имамо приступ фондовима фотографија, предмета, из доба када су злочини направљени”, рекао је Ракочевић и додао:

“Дом културе Грачаница има функцију која подразумева логистику за људе који долазе и који су научници, који ће стручно радити на проблемима који се дешавају на Косову”.

Протокол о сарадњи Дома културе Грачаница и Музеја жртава геноцида потписан на дан када је пре 80 година извршен покољ Срба у глинској цркви, где су усташе у затвореној цркви убиле више стотина Срба.

Музеј жртава геноцида у Београду је основан 1992. године.

Извор: Радио Ким

Фото:Радио Ким

Pin It on Pinterest

Share This