Izaberite stranicu

На празник Светог архангела Гаврила одржан је традиционални сабор Братства православне омладине Црне Горе у манастиру Михољска Превлака код Тивта, који празник је уједно и манастирска слава ове свете обитељи.

Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије II, из саслужење Епископа славонског господина Јована и Епископа јужноцентралноамеричког господина Кирила, свештенства и монаштва наших епархија и присуство великог броја вјерника. У литургијском сабрању су поред представника свих братстава из Црне Горе присуствовали представници православне омладинске организације из града Јашија у Румунији, који припада Буковинској митрополији Румунске православне цркве, као и представници Одјела за рад са младима Украјинске православне цркве Московске патријаршије, те гости из региона.

Током Свете литургије присутном вјерном народу бесједом се обратио Епископ Јован, који је истакао да анђелски чинови нису нека реалност која је далеко од овог свијета, него су присутни у нашем свијету. Приликом стварања свијета, када су се неки анђелски чинови побунили против Бога, арханђел Михаил је повикао: “стојмо добро”, односно “стојмо чврсто”, против побуне на Бога живога. Анђели су, како је истакао Преосвећени владика, они који врше чудесни уплив у наше животе. Владика је подсјетио на догађај из Старог завјета када је арханђел Гаврил пред зидинама града Јерусалима зауставио помор народа Божјег, те да је на том мјесту подигнут српски манастир, као и на низ старозавјетних догађаја у којима су свети арханђели пројавили свој однос према роду људском.
На крају Литургије освећен је славски колач Братства православне омладине Црне Горе, који је у име братства са архијерејима преломио предсједник братства Иван Булатовић.
Након Свете службе Божије, као у ранијих година, одржана је свечана академија у организацији Братства православне омладине Црне Горе, на којој је славску бесједу одржао господин Мато Уљаревић, након чега је изведен краћи културно-умјетнички програм, у којем су својим пјевањем узели учешће гости из Румуније.

По завршетку програма, представници братстава су одржали радни састанак са Митрополитом Јоаникијем и Епископом Јованом, којом приликом је представљен рад братства у претходној години, док су архијереји изнијели своја запажања како рад братства може да се обогати на корист мисије Цркве, уз наглашавање да је главни циљ ове мисије да млади људи постану активни учесници литургијске заједнице. По завршетку радног дијела састанка, гости из Румуније су подијелили своја искуства у раду православних омладинских организација у њиховој помјесној Цркви.

Даљи празнични програм је настављен међународном конференцијом посвећеном личности и дјелу блаженопочившег Митрополита Амфилохија, коју је организовало манастирско братство.
У вечерњим часовима у Тивту је, у оквиру прославе празника братства, одржан концерт уз учешће више извођача: групе “Београдски синдикат”, Данице Црнгорчевић, Српских православних појаца и других.

Иван Булатовић

Pin It on Pinterest

Share This