Izaberite stranicu

Као што очарава свирање клавира у четири руке, тако и радови дуборезаца Бранислава Ђерковића и његовог ученика Бранка Станковића плене својом уметничком снагом – казала је Биљана Цинцар Костић, кустос Музеја Српске православне цркве, отварајући под кровом Манакове куће изложбу „Хришћанска уметност дубореза у минијатури”.

Поставка има неколико сегмената. Ђерковић и Станковић свој стил формирали су по угледу на минијатурне радове средњовековних светогорских мајстора. Из руку ове двојице стваралаца у протекле две деценије настало је неколико стотина минијатура, претежно крстова. Поставка представља и наставак сарадње Етнографског музеја с филигранском радионицом Горана Ристовића Покимице који је сарађивао са Ђерковићем и Станковићем.

Уз њихове радове, у једној од витрина налазе се ливени крстићи, како је кустоскиња објаснила, приватне побожности, које је радила Деспина Четник Црнчевић, професорка смера јувелир уметничких предмета у Техноарт школи. Она својим ђацима открива чудесни свет ситних јувелирних предмета.

У доњем делу галерије су музејски експонати из фундуса Христифора Црниловића, који је на територији данашње Северне Македоније на размеђи 19. и 20. века сакупио предмете који су припадали кујунџијама и филигранима, а посетиоци могу да виде део њихових алата и калупа за ливење. Приказани су и мали крстови које су у сезонским паузама израђивали мијачки копаничари – аутори велелепних дуборезних иконостаса.

Аутори изложбе и текста у каталогу су Милена Ђурица и Маја Марјановић.

Међу званицама на отварању били су епископ топлички Јеротеј и епископ хвостански Јустин, викари патријарха српског.

Програм је обогаћен наступом чланова певнице „Пријатељи Кареје” који негују светогорску појачку традицију. Изложба је отворена до 1. септембра.

Извор: Политика

Pin It on Pinterest

Share This