Izaberite stranicu

Изложба фотографија “Васкрс светиња”, фото-репортера ,,Вечерњих новости“ Зорана Јовановића-Мачка, која је омаж блаженопочившем Митрополиту Амфилохију, биће отворена у манастиру Михољска превлака код Тивта у недјељу 25. јула 2021. године. Изложба ће бити приказана у оквиру Међународне духовне академије “Свети Јевстатије Превлачки: Митрополит Амфилохије – личност, дјело, мисија”, која се ове године први пут одржава без њеног оснивача Митрополита Амфилохија.

“Митрополита Амфилохија сам упознао 1991. године када је био владика банатски и обнављао манастир Војловицу у близини Панчева. Својим доласком у Црну Гору владика Амфилохије је вратио вјеру у народ и живот у манастире, због чега ће моја изложба на Михољској превлаци бити омаж блаженопочившем Митрополиту. То је и разлог што је постојећој изложби додато двадесетак фотографија које се односе на блаженопочившег Митрополита Амфилохија, од којих је прва урађена 1991. године док су све остале рађене касније у Црној Гори“- каже Зоран Јовановић.

Јовановић додаје да иложба броји шездесет табли 80х120 цм (неке су и 130) и има укупно стотину двадесет три црно-бијеле и колор фотографије, као и три велике репродукције средњих страна које су објављиване у ,,Вечерњим новостима“ и у другим медијима.

,,Изложба ће трајно остати у Црној Гори одакле ће ићи у свој даљи живот. Након Михољске превлаке изложба Васкрс светиња ће бити пренијета у Никшић, а затим и у Подгорицу. Волио бих да моје фотографије красе зидове манастира у којима су настале“- каже Зоран Јовановић.

Јовановић је својим објективом забиљежио како су светиње изгледале 90-их година, а какве су данас.

Зоран Јовановић Мачак рођен је 1962. године у Панчеву. Професионално се бави фотографијом од 1981. Статус слободног фотографа му је омогућио да рашири сарадњу са многим дневним и илустрованим листовима широм Југославије, у којима објављује атрактивне репортажне фотографије. Од 1982. до 1993. био је стални сарадник листа Панчевац. Значајан период је провео радећи на филму, где стиче раскошно искуство као филмски фотограф.

Управо овај део каријере и фантастични снимци које је „ухватио“ и овековечио отворили су му врата светских новинских агенција Reuters, Ap и Sigma. Стални је сарадник дечје фондације Unicef. 0д 1994. године је запослен у најтиражнијем дневном листу Вечерње новости у којем и данас ради као фотограф-репортер.

Члан је професионалних удружења: УНС , НУНС и уметничког удружења УЛУПУДС (Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије) и УФТУСС (Удружење филмских и тв-уметничких сарадника Србије).

Добитник је значајних награда за фотографију у новинарству, како домаћих тако и интернационалних.

Слободанка Грдинић

Извор: Радио Светигора

 

Pin It on Pinterest

Share This