Izaberite stranicu

Најстарија православна парохија у источном пољском граду Сјемјатиче постоји скоро шест векова. Црква је прославила своји храмовну славу 12. јула, празник Св. Петра и Павла.

Ове године обележена је 590. годишњица парохије, и радосно је прослављена архијерејским службама у прусуству поклоника из целе Пољске. Прво писмено помињање цркве, из 15. века, наводи да је основана 1431. године.

Свечаност је започела свеноћним бденијем 11. јула увече, које је одслужио Његово преосвештенство Епископ Сјемјатиче Варсонофије  са свештенством овог архијерејског намесништва, Тереспољског намесништва Епархије лублинско-хелмске и јеромонаха Касијана из манастира Св. Онуфрије Великог у Јаблочни, извештава сајт Пољске цркве.

Сутрадан су служене три божанске литургије, са водоосвећењем након ране Литургије.

Свечану литургију су служили епскопи Хајновке Павле и Варсонофије, које су док су улазили у цркву поздравили чланови локалног удружења православне омладине и парохијског савета. Проповед  је одржао Епископ Павле, који је изложио житије Светих апостола, истичући значај празника у литургијској години и указујући на велике трудове којима су апостоли проповедали Јеванђеље.

Сви смо позвани да будемо апостоли – Божији весници, нагласио је Преосвећени.

После Литургије уследио је свечани опход.

У част годишњице парохије уручене су многе црквене награде парохијском хору, локалном црквеном омладинском удружењу и почасним парохијанима који су се трудили за добро цркве. Цркви је такође поклоњен комплет литургијских посуда и олтарски крст.

„Овогодишња јубиларна прослава празника апостола Петра и Павла дуго ће се памтити по изванредној молитвеној атмосфери која је пратила сва богослужења и чињеница 590. годишњице парохије Сјемјатиче и њене вековне историје, а кроз коју су прошле многе генерације верника, којима је вера у Христа била најдубљи смисао живота“, закључује се у извештају Цркве.

Извор: https://orthochristian.com/140636.html

(са енглеског превела Сања Симић де Граф, проф)

Pin It on Pinterest

Share This