Izaberite stranicu

Хуманитарна акција „За наше старе“, у склопу које су током претходних девет дана Барани били у прилици да учествују у бројим спортским активностима, са циљем прикупљања средстава за помоћ организацијама које су у вријеме пандемије биле највише на располагању старијим Баранима, свечано је завршена синоћ донаторском вечери, која је уприличена у сали Дома културе. У оквиру догађаја, присутнима су се обратили представници организација, а уручене су и дипломе најбољима и захвалнице свима који су помогли у организацији акције.

Сва средства прикупљена током трајања акције, за коју је, иначе, владало изузетно интересовање Барана, биће прослијеђена ОО Црвени крст Бар, Царитасу Барске надбискупије, Удружењу пензионира Бар, НВУ “Жене Бара”, „Колу српских сестара“ и Исламском културном центру. Иницијатор и организатор акције био је наш млади суграђанин који студира и живи у Америци Јосиф Божовић.

Најбоља екипа у баскету 3×3 баскет (У18) била је „БРЋ“, у саставу Ђорђе Ђоновић, Лазар Лекић, Данило Гвозденовић. У шутирању тројку (У18) најбољи је био Лав Савић. Побједник турнира у шаху био је Маријан Шалтић, док је прво мјесто у боћању припало екипи ,,НБА“, коју су чинили Страхиња Ћировић и Стефан Спасојевић. Турнир у одбојци освојили су Екипа ,,БТС“ (Блажо Добрковић, Сара Ковач, Тијана Тврдишић) и Екипа ,,МИКО“ (Ђорђе Вујисић, Здравко Гојковић, Стефан Радевић).

У стреличарству су најбоље биле Љиљана Војводић и Катарина Ђедовић, док је турнир у билијару освојила Елена Бевења. Најбољи у пикаду био је Ђорђе Вујошевић, а у баскету 3×3 (сениори), Екипа ,,Г-унит“ (Марко Дабановић, Милош Милошевић, Милија Миковић).

Прво мјесто у малом фудбалу завриједила је екипа „РипШпед“, у саставу Бојан Петрановић, Бобо Новаковић, Никола Радоњић, Ади Демировић, Горан Павловић, Ирфан Дураковић, Енис Бубић и Божо Никочевић.

У уводном дијелу донаторске вечери композицију „Гранд Соната Хероица“ извео је на гитари Давид Божовић, који се усавршава у Америци.

Зековић: Са оваквом омладином, Бар нема разлога да брине за своју будућност

Старјешина Храма Светог Јована Владимира у Бару, протојереј ставрофор Слободан Зековић захвалио се Божовићу и његовим пријатељима на организацији манифестације, додавши да је „давно речено да на младима свијет остаје, а Јосиф и његови пријатељи су нам на најљепши могући начин посвједочили да један град који има такву омладину као што је има Бар, нема разлога да брине за своју будућност“.

„Ви сте минулих дана одржали један велики час доброте, љубави и човјекољубља и нека вас за ваш труд и вашу жртву Господ обилато награди и подари вам добро здравље и сваки напредак“, казао је Зековић, који је искористио прилику да ефендији Милаимију и свим вјерницима исламске вјероисповијести честита Курбан бајрам, пожеливши им да празник прославе у радости и здрављу.

Милаими: Према старијима увијек треба да будемо милостиви

Главни имам барски Мујдин ел. Милаими истакао је да му је заиста било задовољство када је Јосиф Божовић, са својим пријатељем Бењамином Исићем, дошао у Исламски културни центар и упутио му позив да буде дио ове акције.

„Са обије раширене руке, рекао сам – Са задовољством! И поред својих обавеза уочи великог празника издвојио сам вријеме да дам подршку свим младима у овој хуманитарној акцији. Како рече мој колега, господин Зековић, на младима остаје свијет, а Бар не треба да се брине јер има добру омладину. А како је казао и Мухамед, према старим особама требамо бити милостиви. Ова хуманитарна акција увијек ће имати нашу подршку и надам се да ће Бар у будућности имати још више младих људи који промовишу хуманизам“, навео је Милаими.

Ђеловић: Царитас Барске надбискупије пружаће и даље подршку у сличним активностима

Директор Царитаса Црне Горе и координатор активности Царитаса Барске надбискупије Марко Ђеловић подсјетио је да се Царитас Барске надбискупије, као дио Католичке цркве, бави социо-хуманитарним радом, а једна од приоритетних области рада управо је брига о старијим особама.

„У том дијелу Царитас Барске надбискупије од 1998.године реализује активности које су у домену развоја сервиса подршке у заједници за старије особе, па су тако организовани различити сервиси, као што су њега и помоћ у кући, дневни боравак, топли оброк за старије особе, вешерај, а у новије вријеме, посебно у вријеме пандемије, помоћ на даљину, путем ИТ технологије. У том смислу, у општини Бар тим сервисима је обухваћено више од 200 корисника, а на територији цијеле Црне Горе, кроз десетак градова, више од хиљаду особа“, објаснио је Ђеловић.

Он се посебно захвалио организаторима хуманитарне акције и свим младим људима који су узели учешча у реализацији активности и на тај начин још једном показали да наши млади суграђани имају потенцијала и да извјесно има материјала за организовање сличних активности.

„Старије особе, како су то и организатори препознали, јесу једна од рањивијих категорија, а кроз вријеме, према статистикама које су неумољиве, до 2050.године ићи ће према једног трећини становништа у нашем друштву. У том смислу, има разлога да се бавимо бригом о старијим особама и има мјеста за овакве активности, које су млади, на челу са Јосифом, у претходној неђељи“, казао је Ђеловић, додавши да ће Царитас Барске надбискује бити партнер и у наредним, сличним активностима.

Црнчевић: Црвени крст не би опстао без армије волонтера

Секретарка Црвеног крста Бар Зорица Црнчевић истакла је да су у овој организацији посебно поносни, јер је покретач ове идеје, Јосиф Божовић, своју хуманитарну биографију почео да пише у Црвеном крсту Бар.

„ Као мали је дошао код нас и придружио се свакој хуманитарној акцији. Увијек је био одговоран, посвећен, надахнут и ниједан задатак није одбио. Сви можемо бити поносни на Јосифа и његове који слиједе хуманитарну идеју. Иако су наши млади разасути по цијелом свијету, надам се да ће се једног дана вратити и сво знање које су тамо стекли примијенити овђе“, казала је Црнчевић.

Она је подсјетила да Црвени крст већ 146 година брине о најрањивијим групама, међу којима су увијек била старија лица.

„Они су увијек у ризику, и у рату и миру, и када су елементарне непогоде, и када су велике епидемије. Црвени крст Бар у овом тренутку брине о више од 450 старијих особа које живе како у граду, тако и на удаљеном сеоском подрчју, а нама је циљ да услуге које пружамо буду квалитетне и правовремене, и да учинимо све да се старија лица што дуже задрже у природној средини, јер је, ипак, код куће најљепше“, навела је Црнчевић.

Црвени крст Бар свој посао, како додаје секретарка барског огранка ове организације, не би могао да обавља без армије волонтера, а многе од њих подстакао је управо Јосиф Божовић, као ни без донатора и помагача.

„Оно што ми заједно можемо јесте да олакшамо положај наших старијих суграђана који су у тешкој ситуацији и живе сами и да не пролазимо поред њих, већ да будемо ту са њима и да их не доживљавамо као терет. Наша људска обавеза је да им пружимо руку. Нема великих и малих донатора, или хуманиста, сваки мали дио од нас појединачно у маси је велик за све“, казала је Црнчевић.

Рабреновић: Треба чинити добро и кад се добро добрим не враћа

Јасмина Рабреновић је, испред НВУ „Жене Бара“, казала „добро треба чинити до изнемоглости и свемир ужаснути добротом онако како смо ми ужаснути количином зла на свијету“.

„Треба чинити добро до границе глупости и преко ње. И кад нема никаквог разлога, треба чинити добро. Треба намјерно, сваки дан, некоме стоплити душу. Треба чинити добро и кад се добро добрим не враћа. Треба, упркос свему. Треба, јер је то једино и ништа нема смисла, јер је једини удар на бесмисао то добро. Треба чинити добро и кад мислимо да нечињење добра нема смисла. Само бесмислено добро мирише на неки смисао, савршено чисто добро, без икаквог смисла. Драга ђецо, чините добро на сваком мјесту и у сваком тренутку не питајући се зашто и због чега. Добри људи воде свијет напријед било да раде на проналаску лијека, техничком изуму или пружању помоћи људима“, казала је Рабреновић.

Јоличић: Бар – град хуманости и слоге

Предсједник Удружења пензионера Рајко Јоличић казао је да „сала није пуна, али је пуно срце“.

“Црна Гора има младост, која опчињава свијет својим врлинама, знањем,мудрошћу и хуманости. Један у плејади младости која по свијету стиче знање и умијеће са жељом да свијет учини љепшим мјестом је и Јосиф Божовић, из угледне барске и црмничке породице, студент медицинских наука на престижном америчком колеџу. Дошао је на љетњи одмор, а умјесто да одмара, покренуо је ову акцију, коју је прихватио цијели Бар, град хуманости и истинске слоге, коју ниједан завојевач није успио да наруши“, казао је Јоличић, цитирајући стихове из књига које је овом приликом поклонио Божовићу.

Извор: https://portalbar.me/

Pin It on Pinterest

Share This