Izaberite stranicu

У организацији крушевачког Културног центра и месне заједнице у селу Бела Вода код Крушевца, познатом по ретком камену, одржава се 45. пут Беловодска розета, традиционална манифестација у славу пешчара. Од 1989. установљена је награда “Беловодска розета”, која се додељује истакнутим личностима које су допринеле развоју српске културе и уметности и очувању историјских и духовних вредности.

Овогодишњи лауреат је филолог и оријенталиста, професор Дарко Танасковић. Одлуку о додели овог значајног признања нашем истакнутом дипломати, некадашњем амбасадору при Унеску, донео је једногласно Савет Беловодске розете.

“Ако су овде добронамерни и мудри људи који су изабрали ове моје претходнике и сматрају да ја треба да будем у овом друштву, срећом ја неке од њих познајем или сам познавао, осећам велику част која ми је учињена”, рекао је Танасковић.

Виолета Капларевић, директорка Културног центра Крушевац изјавила је да је Дарко Танасковић тридесети добитник ове престижне награде.

“Нашао се на листи међу значајним именима из Србије, поред Десанке Максимовић, Матије Бећковића, Емира Кустурице”, истиче Капларевићева.

У овом селу боравио је пре неколико година нобеловац, књижевник Петер Хандке који је, том приликом награђен за допринос српској култури. Програм овогодишње манифестације започео је 25. вајарском колонијом “Беловодски пешчар” и 10. мозаичарским скупом “Младен Србиновић”.

“Атмосфера је интересантна, једноставно други начин живљења. Веома су гостољубиви људи и тако ми се чини као једно велико двориште, једно велико домаћинство”, каже Дуња Ћорломановић, академска сликарка.

Академски сликар Лазар Стојић сматра да је све то једна надоградња лична, “где је наставио оно чиме сам се бавио, али је и додатно побољшао на један виши ниво”.

Дела која настају током уметничких колонија у Белој Води чине својеврсни музеј под отвореним небом.

Цвет у камену или “Беловодска розета” представља симбол средњовековне културе и уметности и један је од значајних елемената цркава Моравске школе.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This