Izaberite stranicu

Главни правни савјетник Епархије рашко-призренске, адвокат Александар Радовановић поручио је да се положај Српске православне цркве /СПЦ/ на Косову и Метохији погоршава, те да су јој потребне јаке међународне гаранције за опстанак.

“Деценијски експеримент, који је требало да покаже да Приштина има вољу и способност да гарантује заштиту права Цркве, очигледно је пропао и време је да се пронађе нови модел чија примена неће зависити од хирови било које администрације Приштине”, рекао је Радовановић за “Косово онлајн”.

Он је указао да је манастир Високи Дечани у веома сложеној безбједносној ситуацији, те да је до сада безброј пута био на мети екстремиста.

“Иако је успео да заштити своје право на приватну својину пред косовским судовима, што је на крају и потврдио Уставни суд Косова, манастир већ годинама не може уписати своје право у катастар, јер институције једноставно одбијају да примене одлуку свог суда”, рекао је он.

Према његовим ријечима, изговори су различити, а понекад се своде на отворене пријетње да ће “манастир бити одговоран за бијес људи”, ако је имовина манастира регистрована.

“Упркос великом међународном притиску, косовске институције једноставно одбијају да спроведу судску одлуку која би била незамислива било где другде”, рекао је Радовановић.

Он је нагласио да је један од примјера положаја који СПЦ заузима на Космету служење литургије у Цркви Христа Спаситеља у Приштини на Спасовдан, а да је једна од бизарнијих идеја да се вјерска зграда претвори у “музеј жртава холокауста над Албанцима”.

Радовановић је указао да се у посљедње вријеме српска историја на Космету отворено фалсификује, да има највише вулгарних покушаја културног присвајања и асимилације културног и вјерског насљеђа, те да је реторика према Србима гора и безобзирнија, а да се подрива право СПЦ да своје проблеме износи представницима међународне заједница у Савјету за спровођење и наџор систематски.

Он је указао да овај процес није у вези са само једном владајућом гарнитуром, већ је систематичан и траје више од једне деценије, откако је међународна заједница те процесе 2012. године препустила локалним структурама.

Извор: Срна

Pin It on Pinterest

Share This