Izaberite stranicu

Жири  Трибине „Ријеч“УКЦГ за доделу награда Видовданска повеља  и Видовданска ријеч    у саставу: Милица Краљ(председница), протојереј  о.  Предраг Шћепановић(члан и представник Црквене општине Подгорица) и  мр Александар Ћуковић(члан), донео је једногласну  одлуку о овогодишњим лауретатима.

Видовданска повеља за чување традиционалног, културног,православног и слободарског наслеђа и  заветног косовског опредељења  додељује се Новици Ђурићу.

                                Образложење

Новинар и књижевник, песник и романописац, председник УКЦГ, дописник „Политике“, најстаријег дневног листа на Балкану, оснивач и уредник многих дневних и недељних листова и магазина у Црној Гори,  аутор препознатљиве јасне и бритке речи, вишедеценијским активним бављењем књижевним и новинарским послом показао је доследну и високу посвећеност духовном хоризонту националног простора.

Ђурићев жанровски стваралачки  опус вишеструк је,  а свака од његових  тематских књига,(поезија, проза, песме намењене деци, есејистика, као и приређивање књига) у свеукупном значењу представља значајну и незаобилазну чињеницу  националног културног мозаика као део складне инегративне целине која се темељи на предачком наслеђу у стаменим оквирима традиције, вере, језика и писма.

 

Видовданска повеља за најбољу књигу песама између две манифестације  додељује се песницима

Миленку  Јовићу за збирку  „Док се нова мука рађа“ (УКЦГ, Подгорица,2020)

                                Образложење

Зрело песничко остварење песника чији убедљив лирски глас понире у обезљуђену свакоднвицу у којој посредством  открива проналази имагинарно језгро смисла, оне песничке супстанце која је истовремено и надахнуће и сумња и у метафоричним назнакама нуди орфејску нит као спас. Песма је то везивно опсењујуће невидно ткиво кроз чије нити се уобличава особени  доживљај издвојене целине света као изазов духа времена. Усложњавањем суптилних поетичких исказа, проживљених и одболованих,  укомпонованих у песму непрекинутог трајања, као што и јесу и живот сам и одсечци који нас и обележавају и рањавају, и, који у наизменичном судбоносном току означавају ритмику постојања и трајања , Миленко Јовић је створио упечатљиву лирску књигу засновану на стабилним поетичким моделима испевану чистом и неннатруњеном језичком мелодијом.

и  песникињи

СЛАВОЈКИ СЛАВИ ВОЈИНОВИЋ

за песничку збирку „У кругу тишине“(УКЦГ, Подгорица, 2020)

 

Славојка Слава Војиновић,  песникиња изразите  рефлексивности, у збирци У кругу тишине,  промишља животне појаве и у складу са сопственим увидом у свет који  и види и доживљава унутрашњом спознајом  и бића и осетљивог нерва, градећи необичне, сложене песничке слике, у којима је и сваки стих сам по себи својеврсна слика, док се у песми склапа у једну дубљу, продуховљенију слику, састављену од мноштва где се свака од њих надаље умножава слојевитом емоционалном магмом. Може се рећи да је Војиновићева показала високу скалу осећајности, показавши и лице и наличје необузданог витализма природног оквира у коме и њена субјективност заузима одлучујућу и  узбудљиву улогу саучесника у процесу посматрања и самопосматрања, као у двоструком огледалу  са чије површине се уочава блистави одраз који се непрестано и приближава и удаљава баш као и живот сам.

 

                ВИДОВДАНСКА ПОВЕЉА

За  континуирано представљање савремене књижевности  чланова УКЦГ и  чување традиционалног православног, културног  и слободарског  наслеђа

додељује се

РАДИСЛАВУ ГАРДАШЕВИЋУ, књижевнику из Никшића, председнику Књижевног клуба „Мирко Бањевић“ из Никшића, аутору неколико песничких збирки, уреднику књижевне трибине у Никшићу.

Преданим и прегалачким радом на представљању савременекњижевности која настаје у Црној Гори, као и у региону, и чувању највиших духовних вредности  Радислав Гардашевић је успео да представи широку књижевну перспективу, многозначну и слојевиту,као и разнолике поетичке моделе.

*

 „ВИДОВДАНСКА РИЈЕЧ“ УКЦГ

додељује се

Саши Јеврићу, новинару Српске  телевизије у Црној Гори.

Новинар Саша Јеврић  припада одважној  групи новинара који кроз конктунуирано  информисање  о активностима Удружења књижевника Црне Горе, као и  кроз  ауторске емисије омогућава најширој јавности  увид у особене сегменте књижевности .

Његове емисије зналачки и одговорно урађене вибрантним и сугестивним стилом, представљају и прожимање  одговорног новинарства и књижевности у складу са етичким новинарским кодексом.

 

МАКАРИЈЕВО СЛОВО УКЦГ

Награда „Макаријево слово“УКЦГ за  животно дело

додељује се књижевнику

НАОДУ ВУКОВИЋУ  за допринос савременој српској књижевности у Црној Гори.

У својим песничким и прозним остварењима Наод Вуковић је приказао завичајно поднебље са свим његовим особеностима као низ  драматилних догађаја у идеолошки подељеном друштву; изнијансираним наративним поступком, раскошном лексиком свога краја,  брижљивим сенчењем јунака, Наод Вуковић је успео да  прикаже верну слику аутентичних јунака чије судбине прожимају најширу националну панораму.

Наод Вуковић је и један од оснивача манифестације Петровдански пјеснички вијенац на Жабаку која окупља истакнуте ствараоце из различтих области уметности;а посебну пажњу посвећује младим ствараоцима.

Награде ће лауреатима бити уручене на традиционалној књижевној манигфестацији Видовданско песничко бдење у недељу, 27.јуна у 19 часова, у порти Манастира Свети Симеон Мироточиви на Немањинграду, Предград 31, уз поштовање епидемиолошких мера.

Pin It on Pinterest

Share This