Izaberite stranicu

Свету литургију у подгоричкој цркви Светог Ђорђа под Горицом на Тројичиндан су служили свештеници: Драган Станишић, Милета Кљајевић и Блажо Божовић.

Поводом празника Педесетнице  својом бесједом се обратио о. Драган Станишић

Драга браћо и сестре, Тројичин-дан, који данас славимо, зовемо Педесетницом,  јер је толико дана  прошло  послије Васкрсења Христовог док се десило ово, чега имамо  спомен у овој светој служби, а то је Силазак Светога Духа на апостоле.  У Јеванђељу које читамо, чујемо да онај који вјерује и врши вољу Божију, из његове утробе потећи ће ријеке воде живе. Иако су апостоли Васкрслога Христа  у току 40 дана више пута виђали, без овог  јављања Свете Тројице и изливања Духа Светога на њих, они нијесу имали толико вјере да би из њихове утробе потекле толико силне струје воде живе , благодати Духа Светог.   Да би њихову ријеч (проповијед ) чули сви језици (народи)  као да је на њиховом језику,  могло је само уз силу ове Педесетнице.   Силом ове Педесетнице ми, као народ, просвећени смо још од   времена светих Ћирила и Методија  и њихових ученика Климента и Наума , затим  имамо  Јоаникија Девичког, Петра Коришког, Јована Владимира,  Симеона и Саву, светородну лозу Немањића . Просвећујемо се и свједоци смо Свете Тројице  и преко Косовског завјета и преко савремених нам  литија, које је предводио и блаженопочивши митрополит Амфилохије .  Дочекали смо и ову Педесетницу  данас,  желећи да из наше утробе потеку ријеке воде живе , да имамо благодат и вјеру да ће наш глас обрадовати оне који нам вјерују и са којима живимо . У наше вријеме  постоји  туга,  кад људи не желе да чују једни друге и кад не разумију  језик  својих  ближњих. Свака таква туга неће проћи,  ма колико  кривили једни друге, ако нас не озари  Дух Педесетнице.

Поклањамо се Светој Тројици до земље данас,  у току Вечерње службе, јер  треба да се зна  колико смо жељни да се напојимо Животворним Духом  Свете Педесетнице.  Напајајући се тим Духом, ми се  радујемо и Васкрсењу и Вазнесењу Христовом,  који се у току тих  50 дана и прослављају. У славу и част Свете Тројице  подигнуто је  много храмова и на овим нашим просторима.  Данас слави  манастир Острог,  јер има храм посвећен Светој Тројици; славе и Пљевља , њихов манастир Свете Тројицеи свима  који славе нека је срећна храмовна слава. Амин. Боже дај!

Д.С.

Pin It on Pinterest

Share This