Izaberite stranicu

У цркви светог Ђорђа под Горицом у суботу, 20. јуна су служени Света литургија и парастос. Светом службом је началствовао протојереј-ставрофор Драган Станишић.

Служили су и протојереј-ставрофор Милета Кљајевић и ђакон Иван Црногорчевић, а за пјевницом су били протојереј Јован Радовић и теолог Лука Павићевић.
Поводом данашњих Задушница бесједио је о. Драган Станишић.

Драга браћо и сестре,

Јеванђеље које слушамо у Цркви непрекидно нам говори каквим животом можемо да прославимо Бога. А овај данашње дан, Задушнице, служба уочи Педесетнице, објављује каквом је смрћу ко прославио Господа. Васкрсли Христос, јављајући се својим апостолима, указивао је каквом смрћу ће прославити истинитог Бога. Христови ученици су страдали знајући да је спомен праведников вјечан. Ова молитва за упокојене , жито и свијећа, све нас то побуђује да осјетимо колико су нам блиски они који су сада Богу на истину.

Овај Парастос који служимо, видимо, помиње како са овог свијета једни одлазе на суд, а једни очекујући васкрсење мртвих. Не користи мртвима ако било ко лажно свједочи о њима. Задушнице су допринос да покојници заиста изађу пред лице Христово и у свјетлости тог Лица сагледају свој живот и своју смрт.

Нека свјетска декларација може то да забашури, али без истине ниједна душа не може наћи покоја. Најгоре што може да се деси живима је кад забораве на покој својих сродника, мислећи да ће тиме имати мир и спокој, а онда се појаве страшне и тешке декларације којима се наглашава смрт, а не покој оних који су промијенили свијетом. Много је костију нашег народа које нијесмо нашли, сакупили и достојно сахранили; нијесмо ту своју браћу ожалили и спомен им направили.

Ове Задушнице нас на то подсјећају и уче какав је покој невино пострадалих на своме кућном прагу; помињемо и своје витезове војнике, за које молимо опроштај свих сагрешења. Кроз ову службу помињемо нама блиске сроднике и пријатеље и посјећујемо гробове, преливајући их вином и кадећи тамјаном.

Молећи се за у Христу уснуле, ми стичемо залог да се и они за нас моле. То је благословени обичај који је дубоко уткан у нашу душу већ вјековима. Богу нашем Христу слава и хвала у вјекове вјекова! Амин!

 

Pin It on Pinterest

Share This