Izaberite stranicu

Тродневна манифестација “Јефимијини дани”, посвећена првој српској песникињи Јефимији и жени ствараоцу, свечано је почела 15. јуна на Тргу у Трстенику.

Књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић, отворила је овогодишњу манифестацију, која се 34. пут по реду одржава у Трстенику. Није крила да је одавно имала жељу да говори на “Јефимијиним данима”.

“Моја фасцинација српском средњевековном историјом, а посебно хероинама, нашим слвним преткињама, потиче још од 1971. године када смо славили шест векова од оснивања Крушевца. Тада сам била Трећа година гимназије и тада сам први пут ушла у Историјски архив. Тада је почела моја заљубљеност у моју средњевековну историју”, казала је Хабјановић Ђуровић.

Милена Турк, председница општине Трстеник рекла је за Тањуг да су “Јефимијини дани” веома значајна манифестација за Трстеник, а посебно ове године, јер прославља дупли јубилеј.

“Манифестација прославља 50 година постојања, и 30 година од обнављања. Издваја се од других, јер је у њеном фокусу жена, њихово стваралаштво, дипломатија и снага. У потпуности је посвећена деспотици Јелени и кнегињи Милици, у најсветлијем делу наше историје, у којем су оне показале да су биле мудре и способне да у најтежим деловима спрске историје доносе важне државничке одлуке”, рекла је Турк.

На манифестацији која се одржава од 1971. године у част Јефимије, прве српске песникиње, данас ће бити додељена песничка награда “Јефимијин вез”.

Жири је одлучио да награду “Јефимијин вез” за најбољу књигу поезије јефимијскога духа објављену 2020. године добије песник Драган Лакићевић за збирку “Жетелица и Шумановић”.

У песничком делу наступиће академик Матија Бећковић, затим Драган Јовановић, Радомир Андрић, Благоје Баковић и други. А наступиће и Бора Дугић, као и музичка школа “Корнелије Станковић”.

Деспотица Јелена се после смрти мужа деспота Угљеше Мрњавчевића замонашила у манастиру Љубостиња и добила име Јефимија. Свој живот и рад је посветила манастиру и уметности.

Извор: Тањуг

Фото: Фејсбук  страница “Јефимијини дани” 

Pin It on Pinterest

Share This