Izaberite stranicu

Поводом јубилеја, 7 векова манастира Грачанице, ученици музичких школа „Стеван Мокрањац“ из Грачанице и “Стеван Христић” из Стаништора, хора „Симонида“ и црквеног хора „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровце одржали су синоћ концерт у Дому културе.

Манастир Грачаница ове године обележава 700 година година постојања али и упокојења његовог ктитора Краља Милутина.

Велика сала Дома културе била је испуњена до последњег места а публика је уживала у величанственом програму који су припремили ученици музичке школе „Стеван Мокрањац“, као и солисти хора „Симонида“ из Грачанице, као и хора „Стеван Христић“ из Станишора али и црквеног хора „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровце.

“С обзиром да је ово година јубилеја манастира Грачаница, али и смрти Краља Милутина осетили смо потребу да се овај јубилеј обележи кроз песму”, казао је ђакон Братислав Богдановић.

„Наши диригенти су у протеклом периоду, колико су епидемилошке мере дозвољавале радили и припремали се преко друштвених платформи са мањим бројем ученика, али успели су да у задњој недељи пред концерт раде сви заједно, и спремни смо за наступ. Ово је веома важна година са српски народ, као што је била важна 2019. година, када је био јубилеј постојања СПЦ, као што је важан и сваки наш манстир, било да је на простору Косова и Метохије или у свету“, истако је Богдановић и додао да манастир Грчаницу посећују људи из различитих делова земље, како би се дивили лепоти фресака али и упознали архитектуру.

Александар Гуџић, исред Дома културе Грачаница поводом јубилеја манастира, казао је да је он део српског националног идентитета.

„Манастир Грачаница је не само важан културни и верски споменик, већ је и део српског националног идентитета, део светске културне баштине. Ово је тек почетак обележавања јубилеја Грачанице, у наредном периоду ћемо имати низ изложби на тему Грачанице“, поручио је Гуџић.

А да је јубилеј седам векова манастира Грачанице битан, сложили су се и директори музичких школа из Грачанице и Штанишора.

„Битан дан како за Грачаницу, тако и за целокупан српски народ. Током концерта из наше школе учествовали су ученици на хармоници, клавиру и наравно ту је хор са пар нумера “, казао је директор музичке школе „Стеван Мокрањац“, Андрија Јовић.

Задовољство што имају прилику да се представе пред грачаничком публиком није крио ни директор музичке школе „ Стеван Хистић“, Иван Бовановић. „На свим јубилејима је значајно учествовати , али ово је посебан. Учествовање поводом 700 година манастира Грачанице је наш најемотивнији наступ“, казао је он за РТВ Ким.

Након завршетка концерта учесници, али и публика били су под јаким утиском и нису крили емоције које су их савладале.

„Презодовљна сам концертом, јер је њим обележено 700 година постојања наше светиње манастира Грачанице. Учествовала сам на концерту са нумером „Не дам“ и „Весели се српски роде“, казала је Анђела Перић из Грачанице.

„Дошала сам да подржим другаре који су данас учетвовали, задовољна сам веома. На концерту сам учествовала са песмом „Лепе моје црне очи“, „Ој Косово, Косово“ и “Ајде Јано“, истакла је ученица Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Павлина Радовановић из Ораховца.

Припремљеним музичким програмом била је задовољна и публика, која се одазвала у великом броју.

„Концерт је био одличан. Појавили су се млади таленти, који треба свакако да наставе своје образовање. Ниједна варошица у целој Србији немам овакве манифестације повом облежавања Видовдана као Грачаница“, казао је Љуба Максимовић из Грачанице.

„Све је било лепо, најбољи део на концерту био је када је мој син почео да свира хармонику“, казао је поносни отац Ненад Стојковић из Партеша.

Учесници манифестације су на крају вечери добили захвалнице, а концерт је завршен традиционалном песмом „Ој Косово, Косово“, уз чије је тактове аплаудирала одушевљена публика.

Концерт је одржан под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Извор: Радио Ким

Pin It on Pinterest

Share This